Detail publikace

Pushdown transducer with restricted output

ELBL Stanislav. Pushdown transducer with restricted output. In: Proceedings of 8th Conference STUDENT EEICT 2002. Brno: Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, 2002, s. 1-4. ISBN 80-214-2116-9.
Název česky
Zásobníkový převodník s omezeným výstupem
Typ
článek ve sborníku konference
Jazyk
angličtina
Autoři
Elbl Stanislav, Ing. (UIFS FIT VUT)
Klíčová slova

zásobníkové převodníky, lineárními jazyky, rekurzívně spočetné jazyky

Abstrakt

Práce diskutuje zásobníkové převodníky. Dokazuje, že pokud jsou tyto převodníky řízeny lineárními jazyky, pak charakterizují třídu rekurzívně spočetných jazyků. Výzkum je zaměřen na čtyři hlavní oblasti. Nejprve jsou zkoumány podmínky, za nichž lze odstranit vymazávací pravidla z gramatik s rozptýleným kontextem. Druhou studovanou oblastí jsou modifikace gramatik s rozptýleným kontextem. Konkrétně se jedná o gramatiky s rozptýleným kontextem s jinými než bezkontextovými komponentami, derivace limitované na prvních n nonterminálů, nejlevější derivace a konečně derivace, v nichž je v každém derivačním kroku přepsán maximální, respektive minimální počet nonterminálů. Dále práce studuje generátory vět, ve kterých je každá věta obohacena o sekvenci pravidel použitých během její derivace. Jsou diskutovány kanonické a redukované generátory tohoto druhu. Nakonec je uvedeno několik příkladů na použití gramatik s rozptýleným kontextem při popisu a zpracování přirozeného jazyka.

Anotace

Výzkum je zaměřen na čtyři hlavní oblasti. Nejprve jsou zkoumány podmínky, za nichž lze odstranit vymazávací pravidla z gramatik s rozptýleným kontextem. Druhou studovanou oblastí jsou modifikace gramatik s rozptýleným kontextem. Konkrétně se jedná o gramatiky s rozptýleným kontextem s jinými než bezkontextovými komponentami, derivace limitované na prvních n nonterminálů, nejlevější derivace a konečně derivace, v nichž je v každém derivačním kroku přepsán maximální, respektive minimální počet nonterminálů. Dále práce studuje generátory vět, ve kterých je každá věta obohacena o sekvenci pravidel použitých během její derivace. Jsou diskutovány kanonické a redukované generátory tohoto druhu. Nakonec je uvedeno několik příkladů na použití gramatik s rozptýleným kontextem při popisu a zpracování přirozeného jazyka.

Rok
2002
Strany
1-4
Sborník
Proceedings of 8th Conference STUDENT EEICT 2002
Konference
ELECTRICAL ENGINEERING, INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES 2002, Brno, CZ
ISBN
80-214-2116-9
Vydavatel
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně
Místo
Brno, CZ
BibTeX
@INPROCEEDINGS{FITPUB6943,
   author = "Stanislav Elbl",
   title = "Pushdown transducer with restricted output",
   pages = "1--4",
   booktitle = "Proceedings of 8th Conference STUDENT EEICT 2002",
   year = 2002,
   location = "Brno, CZ",
   publisher = "Faculty of Electrical Engineering and Communication BUT",
   ISBN = "80-214-2116-9",
   language = "english",
   url = "https://www.fit.vut.cz/research/publication/6943"
}
Nahoru