Detail práce

Vyhledávání fotografií v databázi podle příkladu

Bakalářská práce Student: Dobrotka Matúš Akademický rok: 2014/2015 Vedoucí: Veľas Martin, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Image Database Query by Example
Jazyk práce
český
Abstrakt

Táto práce se zabývá vyhledáváním fotografií v databázi podle příkladu. Práce byla vytvo\-ře\-na s cílem vyvinout aplikaci, která bude porovnávat různé přístupy vyhledávání fotografií v databázi. Jedná se o základní přístup, který spočívá v detekci klíčových bodů, extrakci lokálních příznaků a tvorbě vizuálního slovníku algoritmem shlukování - k-means. Pomocí vizuálního slovníku je spočítán histogram četnosti výskytu vizuálních slov - Bag of Words (BoW), který reprezentuje fotografii jako celek. Po aplikování vhodné metriky dojde k vyhledání podobných fotografií. Druhý přístup představují hluboké konvoluční neuronové sítě (DCNN), které jsou využity k extrakci příznakových vektorů. Tyto vektory jsou použity na tvorbu vizuálního slovníku, který slouží opět k výpočtu BoW. Postup je pak podobný jako v prvním přístupu. Třetí přístup počítá s extrahovanými vektory z DCNN jako s BoW vektory. Následuje aplikace vhodné metriky a vyhledání podobných fotografií. V závěru práce jsou popsány použity přístupy, uvedeny experimenty a závěrečné vyhodnocení.

Klíčová slova
vyhledávání fotografií, klíčový bod, SIFT, lokální příznaky, vizuální slovník, bag of words, shlukování, k-means, neuronové sítě, hluboké konvoluční neuronové sítě, konvoluce
Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení D
Obhajoba
15. června 2015
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D.

Otázky u obhajoby
  1. Jak jste získal globální CNN descriptory pro obrázky? Myslíte si, že použitá metrika podobnosti globálních descriptorů je pro ně vhodná? 
  2. Upravoval jste nějak CNN aktivace (například normalizací)?
  3. Čemu odpovídá velký shluk CNN descriptorů a proč si myslíte, že takto velký shluk vzniknul?
Komise
Smrž Pavel, doc. RNDr., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Beran Vítězslav, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Drábek Vladimír, doc. Ing., CSc. (UPSY FIT VUT), člen
Orság Filip, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Ryšavý Ondřej, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
DOBROTKA, Matúš. Vyhledávání fotografií v databázi podle příkladu. Brno, 2015. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2015-06-15. Vedoucí práce Veľas Martin. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/16392/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT16392,
    author = "Mat\'{u}\v{s} Dobrotka",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Vyhled\'{a}v\'{a}n\'{i} fotografi\'{i} v datab\'{a}zi podle p\v{r}\'{i}kladu",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2015,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/16392/"
}
Nahoru