Detail práce

Případ užití procesu BDD v testování aplikací v PHP

Bakalářská práce Student: Kudaiberdiyeva Farida Akademický rok: 2014/2015 Vedoucí: Smrčka Aleš, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Use-Case of BDD Process in Testing of PHP Applications
Jazyk práce
český
Abstrakt

Bakalářská práce je zaměřena na odhalení hlavních výhod a nevýhod použití chováním řízeného vývoje softwarovými firmami jak v České Republice, tak i v zahraničí. Věnuje se odlišnostem a mezerám v tomto přístupu testování webových aplikací oproti klasickému přístupu. Za klasický přístup se považuje použití nástroje Selenium při tvorbě testovacích sad. Cílem práce je zjistit, zda použití BDD procesu je vhodnější a efektivnější oproti klasickému přístupu testování software. Pro dosažení cíle byly porovnány dva nástroje: PHP Selenium Client od Nearsoft a Behat. Kritéria zvolená pro porovnání jsou: pokrytí testovacích případů, způsob zápisu a vykonání scénáře, srozumitelnost pro počítačově nezaložené lidi, čas potřebný pro napsání testů, pravděpodobnost nezanesení chyby při vytváření testu a úroveň abstrakce testu. Z dosažených výsledků lze stanovit hlavní výhody a nevýhody použití každého z těchto nástrojů. Nejefektivnějším přístupem je kombinace obou tedy použití nástroje Behat s přidáváním vlastních vět a zdrojového kódu. Nejméně efektivní je způsob testování využitím pouze implicitních vět nástroje Behat. Přínosem této práce je zjištění, zda je BDD vhodný a efektivní pro společnost Dixons Carphone (dříve Dixons Retail). Zjištění je založeno na reálných příkladech.

Klíčová slova

Testování, automatické testování, akceptační testování, chováním řízený vývoj, Dixons Carphone, nástroj Behat, Selenium

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
18. června 2015
Oponent
Průběh obhajoby

Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Jaké aspekty BDD byste vyzdvihla při zařazení BDD do výuky? Jaké aspekty by jim pomohli stát se lepšími testery, vývojáři a analytiky? 
Komise
Kreslíková Jitka, doc. RNDr., CSc. (UIFS FIT VUT), předseda
Černocký Jan, prof. Dr. Ing. (UPGM FIT VUT), člen
Holík Lukáš, doc. Mgr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Jaroš Jiří, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Kočí Radek, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
KUDAIBERDIYEVA, Farida. Případ užití procesu BDD v testování aplikací v PHP. Brno, 2015. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2015-06-18. Vedoucí práce Smrčka Aleš. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17073/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT17073,
    author = "Farida Kudaiberdiyeva",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "P\v{r}\'{i}pad u\v{z}it\'{i} procesu BDD v testov\'{a}n\'{i} aplikac\'{i} v PHP",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2015,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17073/"
}
Nahoru