Detail práce

Monitorování chodců pomocí dronu

Bakalářská práce Student: Dušek Vladimír Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Drahanský Martin, prof. Ing., Dipl.-Ing., Ph.D.
Název anglicky
Monitoring Pedestrian by Drone
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se zabývá monitorováním lidí na videozáznamu pořízeným dronem. Detekce osob v obraze je realizována pomocí natrénovaného modelu detekční sítě RetinaNet. Každé detekované osobě je extrahován příznakový vektor pomocí barevných histogramů. Jednoznačná identifikace detekovaných osob je uskutečněna porovnáváním jejich příznakových vektorů s ohledem na jejich vzdálenost ve snímku. Nakonec je vykreslena trajektorie pohybů všech detekovaných osob do výsledného panoramatického obrázku. Úspěšnost detektoru na těžkých validačních datech je 58,6%. Chybovost je částečně vyřešena způsobem navrhnutí algoritmu pro vizualizaci trajektorií. Pro korektní vykreslení trajektorie osoby ji není nutné úspěšně detekovat v každém snímku. Zároveň statické objekty, kde je vysoká pravděpodobnost, že se nejedná o člověka, nejsou vizualizovány vůbec. Algoritmů zabývajících se detekcí lidí je velké množství, avšak přístupů zaměřených se na pohled z výšky je velmi poskromnu.

Klíčová slova

umělá inteligence, strojové učení, klasifikace, klasifikační algoritmy, hluboké učení, neuronové sítě, konvoluční neuronové sítě, rozpoznávání obrazu, počítačové vidění, detekce objektů, detekce lidí, detekce chodců, reidentifikace osob, RetinaNet, dron

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
10. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Jaké musí být minimální rozlišení snímku osoby (z horního pohledu), aby detektor začal provádět úspěšné detekce?
  2. Souvisí kvalita detekce na hustotě rozmístění lidí?
  3. Dala by se přesnost 58% zlepšit?
Komise
Zemčík Pavel, prof. Dr. Ing. (UPGM FIT VUT), předseda
Fusek Michal, Ing., Ph.D. (UMAT FEKT VUT), člen
Martínek Tomáš, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Matoušek Petr, doc. Ing., Ph.D., M.A. (UIFS FIT VUT), člen
Rogalewicz Adam, doc. Mgr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
DUŠEK, Vladimír. Monitorování chodců pomocí dronu. Brno, 2019. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-10. Vedoucí práce Drahanský Martin. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21389/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT21389,
    author = "Vladim\'{i}r Du\v{s}ek",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Monitorov\'{a}n\'{i} chodc\r{u} pomoc\'{i} dronu",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21389/"
}
Nahoru