Detail práce

Dynamická prezentace fotografií s využitím hloubkové mapy

Diplomová práce Student: Hanzlíček Jiří Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Čadík Martin, doc. Ing., Ph.D.
Název anglicky
Dynamic Image Presentations Using Depth Maps
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá problematikou, jak využít hloubkovou mapu k dynamické prezentaci statické fotografie. V práci je představen algoritmus sloužící k vytvoření prostorového modelu. Ten poslouží k vykreslení objektů na vstupní fotografii tak, aby při pohybu virtuální kamery v jeho okolí došlo k vytvoření paralax efektu díky hloubce v obrazu. Dále je v práci navržen postup, jak vyplnit chybějící obrazová data v modelu. Je navrženo využití techniky nazývané vedená syntéza textur, kde dochází k využití vykresleného modelu v roli vodítka syntézy. Doplněné obrazové informace do modelu následně umožňují větší svobodu pohybu virtuální kamery v okolí modelu, aniž by docházelo k vykreslení vizuálně rušivých fragmentů. Výsledný pohyb virtuální kamery je možné následně uložit do jednoduché video sekvence, která poslouží k prezentaci vstupní fotografie.

Klíčová slova

Hloubková mapa, Výpočetní fotografie, Paralax efekt, Řízená syntéza textur

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Počítačová grafika a multimédia
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
17. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Pro vytvoření videa ze statické fotky je v implementované aplikaci třeba, aby uživatel poskytl několik parametrů - počáteční a koncovou pozici kamery a nastavení vodítek pro syntézu textur textur pro vyplňování oblastí, které v původním pohledu chybí. Bylo by možné celý proces automatizovat?
  2. V práci navrhujete vyplnit chybějící oblasti v modelu automaticky generovanou texturou, která je nanášena na jednoduchou "záplatu". Bylo by možné chybějící oblasti v modelu místo "záplaty" doplnit i geometrickou informací, např. odhadnout tvar chybějícího údolí?
Komise
Smrž Pavel, doc. RNDr., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Čadík Martin, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Hradiš Michal, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Křivka Zbyněk, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Polčák Libor, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Šimko Marián, doc. Ing., Ph.D. (FIIT STU), člen
Citace
HANZLÍČEK, Jiří. Dynamická prezentace fotografií s využitím hloubkové mapy. Brno, 2019. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-17. Vedoucí práce Čadík Martin. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21407/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT21407,
    author = "Ji\v{r}\'{i} Hanzl\'{i}\v{c}ek",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Dynamick\'{a} prezentace fotografi\'{i} s vyu\v{z}it\'{i}m hloubkov\'{e} mapy",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21407/"
}
Nahoru