Detail práce

Machine Comprehension Using Commonsense Knowledge

Bakalářská práce Student: Daniš Tomáš Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Fajčík Martin, Ing.
Název česky
Strojové porozumění s použitím znalostní báze
Jazyk práce
anglický
Abstrakt

V tejto práci je skumaná schopnosť používať zdravý rozum v moderných systémoch založených na neurónových sieťach. Zdravým rozumom je myslená schopnosť extrahovať z textu fakty, ktoré nie sú priamo spomenuté, ale implikuje ich situácia v texte. Cieľom práce je poskytnúť náhľad na súčasný stav výskumu v tejto oblasti a nájsť sľubné výskumné smery do budúcnosti. V práci je implementovaný jeden z najmodernejších modelov na odpovedanie na otázky a je ďalej použitý na experimenty v rôznych situáciách. Narozdiel od starších prístupov, tento model dosahuje porovnateľné výsledky s najlepšími známymi modelmi aj keď jeho architektúra neobsahuje žiadne prvky zamerané konkrétne na zlepšenie schopnosti zdravo uvažovať. Taktiež boli nájdené štatistické artefakty v populárnej sade dát s otázkami vyžadujúcimi zdravé uvažovanie. Tieto artefakty môžu byť použité štatistickými modelmi na nájdenie správnej odpovede aj v prípadoch, kedy by to nemalo byť možné. Na základe týchto zistení sú v práci poskytnuté odporúčania a návrhy pre výskum do budúcnosti.

Klíčová slova

neurónová sieť, uvažovanie zdravým rozumom, znalostná báza zdravého rozumu, strojové učenie, spracovanie prirodzeného jazyka, odpovedanie na otázky, znalostná báza.

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení B
Obhajoba
14. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B.

Otázky u obhajoby

V dokumentaci používáte termín "předtrénování", co přesně jím máte na mysli?

Komise
Černocký Jan, prof. Dr. Ing. (UPGM FIT VUT), předseda
Hliněná Dana, doc. RNDr., Ph.D. (UMAT FEKT VUT), člen
Jaroš Jiří, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Orság Filip, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Rychlý Marek, RNDr., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
DANIŠ, Tomáš. Machine Comprehension Using Commonsense Knowledge. Brno, 2019. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-14. Vedoucí práce Fajčík Martin. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21703/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT21703,
    author = "Tom\'{a}\v{s} Dani\v{s}",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Machine Comprehension Using Commonsense Knowledge",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "english",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21703/"
}
Nahoru