Detail práce

Mobilní aplikace pro pořizování a prohlížení fotografií stejného objektu v různých časech

Diplomová práce Student: Plšek Dominik Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Herout Adam, prof. Ing., Ph.D.
Název anglicky
Mobile App For Capturing and Viewing Photographs of the Same Object at Different Times
Jazyk práce
český
Abstrakt

Refotografie je již dlouhou dobu zkoumaným tématem v oboru fotografie. Cílem refotografie samotné je opakovaně pořizovat fotografie stejné scény v různých časech. Výsledkem je kolekce fotografií s referenční, mnohdy historickou fotografií zachycující vývoj a případně změny focené scény. Nicméně refotografie samotná je pro fotografy nesnadným úkonem. Fotograf se musí vyrovnat s pohyby v šesti stupních volnosti a případnými změnami předmětu fotografie nebo změnou jeho okolního prostředí. V poslední době se výzkum zabývá výpočetní refotografií využívající výpočetní postupy a algoritmy z oboru počítačového vidění, se záměrem omezit překážky při pořizování opakované fotografie.     Cílem diplomové práce je vytvořit mobilní aplikaci sloužící uživatelům k zachycení preciznější refotografie a umožnit její sdílení s ostatními uživateli aplikace. Navržená aplikace využívá dostupných senzorů na zařízení k navigaci uživatele na odpovídající lokaci. Současně uživatele provází během procesu k vyfocení přesnější refotografie. Uživatelské rozhraní aplikace je specificky navrženo pro refotografii. Práce obsahuje témata návrhu uživatelského rozhraní, vývoje mobilních aplikací pro operační systém iOS a návrh a produkční nasazení serverové části služby a API pro mobilní aplikaci.

Klíčová slova

refotografie, mobilní aplikace, uživatelská rozhraní, iOS, Ruby on Rails, foto a video aplikace

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Počítačová grafika a multimédia
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
19. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A).

Otázky u obhajoby
  1. Umožňuje Vaše aplikace nějaký elegantní výstup, například tisk fotografií (skupin fotografií)?
  2. Počítáte v možných transformacích fotografií také s posunutím optické osy (hlavního bodu) ve fotografiích, které může vzniknout například při oříznutí fotografie?
  3. Počítáte s verzemi pro jiné platformy (mobilní nebo i PC/Mac)?
Komise
Zemčík Pavel, prof. Dr. Ing. (UPGM FIT VUT), předseda
Burget Radim, Doc. Ing., Ph.D. (UTKO FEKT VUT), člen
Černocký Jan, prof. Dr. Ing. (UPGM FIT VUT), člen
Holík Lukáš, doc. Mgr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Hradiš Michal, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Szőke Igor, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Citace
PLŠEK, Dominik. Mobilní aplikace pro pořizování a prohlížení fotografií stejného objektu v různých časech. Brno, 2019. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-19. Vedoucí práce Herout Adam. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21913/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT21913,
    author = "Dominik Pl\v{s}ek",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Mobiln\'{i} aplikace pro po\v{r}izov\'{a}n\'{i} a prohl\'{i}\v{z}en\'{i} fotografi\'{i} stejn\'{e}ho objektu v r\r{u}zn\'{y}ch \v{c}asech",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/21913/"
}
Nahoru