Detail práce

Analytické webové prostředí pro zpracování síťové komunikace

Diplomová práce Student: Ambrož Tomáš Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Pluskal Jan, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Network Forensic Analytical Web-Based Platform
Jazyk práce
český
Abstrakt

V současnosti probíhá velká část komunikace skrze počítačové sítě. Objem této komunikace se každým rokem zvětšuje. To má za následek, že se zvyšují i nároky na výpočetní výkon. Za účelem zvýšení výpočetního výkonu se vyplatí proces zpracování komunikace pro forenzní účely paralelizovat.  Výzkumná skupina NES@FIT v jednom ze svých projektů vytvořila nástroj Netfox Detective. Z tohoto nástroje je v plánu vytvořit distribuovaný systém pro zpracování zachycené komunikace za účelem forenzní analýzy. Jednou z částí je rozhraní, pomocí kterého by se distribuovaný systém ovládal. V této diplomové práci se budu zabývat tvorbou webového rozhraní pro nástroj Netfox Detective, který je v současné době desktopovou aplikací. Webové rozhraní by se poté dalo po drobnějších úpravách použít pro paralelizovanou variantu aplikace. Webové rozhraní bude zprostředkovávat stejné informace jako desktopová varianta. Pro získání informací pro forenzní analýzu bude využívat stejně jako desktopová varianta framework Netfox Framework. Výhoda webového rozhraní oproti desktopové variantě uživatelského rozhraní je v tom, že uživateli k tomu, aby mohl přistoupit k webovému rozhraní, postačuje zařízení s webovým prohlížečem. Což znamená, že uživatel může pracovat na jakémkoliv operačním systému.

Klíčová slova

Netfox Detective, DotVVM, HTML, Bootstrap, HangFire

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Počítačové sítě a komunikace
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení C
Obhajoba
18. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "C".

Otázky u obhajoby
  1. Na obhajobu si připravte i vyhodnocení funkcionality nástroje nad velkým množstvím PCAPových dat. V rámci toho zhodnoťte rychlost zpracování NetFox Frameworkem a diskutujte možnosti vylepšení vhodným preprocessingem na straně Vámi realizované aplikace.
Komise
Ryšavý Ondřej, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), předseda
Češka Milan, prof. RNDr., CSc. (UITS FIT VUT), člen
Hladká Eva, doc. RNDr., Ph.D. (FI MUNI), člen
Jaroš Jiří, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Kořenek Jan, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Matoušek Petr, doc. Ing., Ph.D., M.A. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
AMBROŽ, Tomáš. Analytické webové prostředí pro zpracování síťové komunikace. Brno, 2019. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-18. Vedoucí práce Pluskal Jan. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/22049/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT22049,
    author = "Tom\'{a}\v{s} Ambro\v{z}",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Analytick\'{e} webov\'{e} prost\v{r}ed\'{i} pro zpracov\'{a}n\'{i} s\'{i}\v{t}ov\'{e} komunikace",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/22049/"
}
Nahoru