Detail práce

Adaptace neuronových sítí pro identifikaci osob

Diplomová práce Student: Stratil Jan Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Hradiš Michal, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Model Adaptation in Person Identification
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se zabývá rozpoznáváním tváří pomocí konvolučních neuronových sítí a jejich problémy v dnešní době, jako jsou variabilita póz, osvětlení a výrazů. Shrnuje dosavadní přístupy, architektury a nejnovější chybové funkce. Dále se věnuje metodám pro rotaci obličeje pomocí GAN sítí. V rámci práce jsou navrženy a natrénovány 3 neuronové sítí pro rozpoznávání tváří. Nejlepší z nich dosáhla přesnosti 99.38% na datasetu LFW a 88.08% na datasetu CPLFW. Dále je navržena síť pro rotaci obličeje PCGAN, která může být použita pro účely frontalizace obličeje či augmentace dat. Síť je vyhodnocena na datasetu Multi-PIE a pomocí frontalizace zvyšuje úspěšnost identifikace.

Klíčová slova

neuronové sítě, konvoluční neuronové sítě, rozpoznávání tváří, rotace tváří, syntéza tváří, GAN sítě, augmentace, frontalizace

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Inteligentní systémy
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
19. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Čím si vysvětlujete horší vizuální výsledky syntézy obličejů v rozmezí úhlu natočení <-10,10> stupňů? Nemůže mít na tyto výsledky vliv zvolený krok pro kódování zdrojové-cílové polohy?
  2. Z jakého důvodu byly sítě pro rozpoznávání obličejů trénované na jiném datasetu (VGGFace2), než na kterých probíhalo testování (LFW, CPLFW)? Jedná se o standardní vyhodnocení používané i v dalších publikacích?
Komise
Zbořil František V., doc. Ing., CSc. (UITS FIT VUT), předseda
Beran Vítězslav, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Horák Aleš, doc. RNDr., Ph.D. (FI MUNI), člen
Hrubý Martin, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Janoušek Vladimír, doc. Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Rozman Jaroslav, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
STRATIL, Jan. Adaptace neuronových sítí pro identifikaci osob. Brno, 2019. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-19. Vedoucí práce Hradiš Michal. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/22093/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT22093,
    author = "Jan Stratil",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Adaptace neuronov\'{y}ch s\'{i}t\'{i} pro identifikaci osob",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/22093/"
}
Nahoru