Detail práce

Creating a Depth Map of Eye Iris in Visible Spectrum

Diplomová práce Student: Kubíček Martin Akademický rok: 2018/2019 Vedoucí: Drahanský Martin, prof. Ing., Dipl.-Ing., Ph.D.
Název česky
Creating a Depth Map of Eye Iris in Visible Spectrum
Jazyk práce
anglický
Abstrakt

Diplomová práce si dává za cíl navrhnout a uvést v praxi metodiku snímání oční duhovky ve viditelném spektru. Klade přitom důraz na kvalitu snímků, věrohodné podání barev vůči reálnému podkladu a hlavně na kontinuální hloubku ostrosti, která odhaluje dosud nezkoumané aspekty a detaily duhovky. V poslední řadě se také soustředí na co nejmenší vystavení duhovky fyzickému stresu. Metodika obsahuje přesné postupy jak snímat duhovku a zajištuje tím konzistentnost snímků. Tím umožní vytvářet databáze duhovek s ohledem na jejich vývoj v čase či jiném aspektu jako je například psychologický stav snímané osoby. Na úvod je v práci představena anatomie lidského oka a zejména pak duhovky. Dále pak známé způsoby snímání duhovky. Následuje část, jež se zabývá správným osvětlením duhovky. To je nutné pro požadovanou úroveň kvality snímků zároveň ale vystavuje oko velkému fyzickému stresu. Je tedy nutné najít kompromis mezi těmito aspekty. Důležitý je popis samotné metodiky obsahující podrobný popis snímání. Dále se práce zabývá nutnými postprodukčními úpravami jako je například složení snímků s různou hloubkou ostrosti do jednoho kontinuálního snímku či aplikací filtrů pro odstranění vad na snímcích. Poslední část práce je rozdělena na zhodnocení výsledků a závěr, v němž se rozebírají možné rozšíření či úpravy metodiky tak, aby ji bylo možné použít i mimo laboratorní podmínky.

Klíčová slova

duhovka, snímaní, viditelné světlo, hloubková mapa, hloubka ostrosti

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Informační systémy
Soubory
Stav
neobhájeno
Obhajoba
18. června 2019
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Oponent hodnotil práci stupněm 4F, protože zadání nebylo splněno (postrádá výslednou metodiku, databáze obsahuje pouze 26 obrázků, chybí implementace). Student nedokázal vyvrátit výtky oponenta. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující.

Otázky u obhajoby
  1. Can you describe the process which lead to the few merged images which are shown in the work?
  2. Can you describe your novel acquisition process?
  3. Kolik obrázků a jaké informace plná databáze obsahuje?
Komise
Zendulka Jaroslav, doc. Ing., CSc. (UIFS FIT VUT), předseda
Balík Miroslav, Ing., Ph.D. (FIT ČVUT), člen
Bartík Vladimír, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Burget Radek, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Meduna Alexander, prof. RNDr., CSc. (UIFS FIT VUT), člen
Orság Filip, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
KUBÍČEK, Martin. Creating a Depth Map of Eye Iris in Visible Spectrum. Brno, 2019. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2019-06-18. Vedoucí práce Drahanský Martin. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/22246/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT22246,
    author = "Martin Kub\'{i}\v{c}ek",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Creating a Depth Map of Eye Iris in Visible Spectrum",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2019,
    location = "Brno, CZ",
    language = "english",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/22246/"
}
Nahoru