Detail práce

Realistické zobrazování sněhu

Diplomová práce Student: Chukir Patrik Akademický rok: 2020/2021 Vedoucí: Čadík Martin, doc. Ing., Ph.D.
Název anglicky
Realistic Visualization of Snow
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá vizualizací sněhových útvarů, takzvaně kajícníků, anglicky penitentes. Součástí této práce je i sesbírání dat potřebných k odvození optických vlastností materiálu tvořící kajícníky, tedy různé fáze mezi sněhem až ledem. Pro vizualizaci je použita metoda Progressive Transient Photon Beams, kterou tato práce implementuje za pomoci SmallUbpb.

Klíčová slova

Vizualizace, sníh, optické vlastnosti sněhu, volumetrické vykreslování

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Počítačová grafika a multimédia
Soubory
Stav
neobhájeno
Obhajoba
21. června 2021
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Oponent hodnotil práci stupněm 4F, protože práce jen částečně splňuje zadání, nesplňuje minimální požadavky na rozsah technické zprávy práce, obsahuje množství faktických, strukturálních, typografických chyb a neobsahuje dostatečné vyhodnocení výsledků. Student nedokázal vyvrátit výtky oponenta. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující.

Otázky u obhajoby

Proč se barvy na obrázku 2.4 vlevo a vpravo liší? Jsou v obou případech použity stejné parametry? Vysvětlete rozdíl mezi 1D, 2D a 3D kernelem. Proč 2D a 3D kernely způsobují temporální rozmazání? Je toto vždy nežádoucí?
Vysvětlete jednotlivé řádky algoritmu 1 uvedeného v textu práce na straně 9. 
Vysvětlete co je albedo, absorpce a disperze. Co znamená, že 90% světla je odraženo? Jakým způsobem jste vypočítal koeficient absorpce na straně 13 (0.2345, 0.04708, 0.02246)? Jaký je Váš zdroj pro tento výpočet?
Proč bylo nutné vyčíst hodnoty rozptylu z grafů ve článcích [2] a [5]? Pokusil jste se kontaktovat autory článku? V textu práce píšete, že index lomu nemá přímý vliv na optický vzhled objektu, jaký je Váš zdroj pro tuto informaci?
Jak jste přišel k závěru, že PTPB metoda produkuje lepší výsledky? Ve Vaší práci není žádný věcný argument ani kvantitativní odůvodnění tohoto závěru. Dotaz na skutečný výstup práce. Dotaz na rozsah a formu implementace. Dotaz na časovou investici studenta. Dotaz na vyhodnocení výsledků práce.

Komise
Smrž Pavel, doc. RNDr., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Čadík Martin, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Češka Milan, prof. RNDr., CSc. (UITS FIT VUT), člen
Hradiš Michal, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Chudý Peter, doc. Ing., Ph.D. MBA (UPGM FIT VUT), člen
Szőke Igor, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Citace
CHUKIR, Patrik. Realistické zobrazování sněhu. Brno, 2021. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2021-06-21. Vedoucí práce Čadík Martin. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23593/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT23593,
    author = "Patrik Chukir",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Realistick\'{e} zobrazov\'{a}n\'{i} sn\v{e}hu",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2021,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23593/"
}
Nahoru