Detail práce

Systém pro správu kamerových záznamů

Bakalářská práce Student: Šulc Ondřej Akademický rok: 2020/2021 Vedoucí: Očenášek Pavel, Mgr. Ing., Ph.D.
Název anglicky
Camera Recording Management System
Jazyk práce
český
Abstrakt

Cílem této bakalářské práce je tvorba síťového bezpečnostního systému se zaměřením na kompatibilitu s co nejširší skupinou IP kamer od různých výrobců a podporou vzdáleného přístupu k záznamům i z míst mimo lokální síť. Tato problematika je řešena pomocí dvou úzce spolupracujících aplikací. První aplikace běží na zařízení v lokální síti (v našem případě miniPC Raspberry Pi). Aplikace vytváří záznamy přijímáním a ukládáním RTSP přenosu z jednotlivých kamer. Následně tyto záznamy upravuje do podoby použitelné k zobrazení na webových stránkách a odesílá druhé aplikaci, ze které se k nim dostane uživatel. Aplikace je v textu označována jako agent nebo agentská aplikace. Druhá aplikace disponuje webovým uživatelským rozhraním a slouží koncovému uživateli jako prostředek pro správu agentů, IP kamer a pořízených záznamů. Z principu aplikace je důležité, aby byla přístupná na veřejně dostupné doméně. Aplikace je v textu označována jako web nebo webová aplikace. Využitím této architektury není narušen žádný ze standardů síťové komunikace, mezi které patří především inicializace komunikace ze sítě za službou NAT. 

Klíčová slova

IP kamera, bezpečnostní systém, vzdálený přístup, .NET Core, Raspberry Pi, NAS, FTP, RTSP, RTP, HTTP, HTTPS

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení D
Obhajoba
17. června 2021
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D.

Otázky u obhajoby
  1. Srovnejte výhody a nevýhody Vašeho řešení pomocí agenta s přímým napojením kamer pomocí VPN na centrální server, které je v praxi běžné, ale nebylo v práci zmiňováno.
  2. Pomocí vhodného diagramu objasněte komunikaci kamer, agentů a serveru při registraci a za provozu (z technické zprávy je to bohužel špatně pochopitelné).
  3. V souboru "agentapp/src/Recording/Recorder.cs" na řádku 108 máte kód "for(int i = 0; i<2;i++)//try to convert up to 4 times". Proč tímto zkoušíte několikrát (asi dvakrát, i přes ten komentář) spustit konverzi přes "ffmpeg", tj. proč nestačí jednou?
Komise
Hanáček Petr, doc. Dr. Ing. (UITS FIT VUT), předseda
Malinka Kamil, Mgr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Ryšavý Ondřej, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Strnadel Josef, Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Szőke Igor, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Citace
ŠULC, Ondřej. Systém pro správu kamerových záznamů. Brno, 2021. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2021-06-17. Vedoucí práce Očenášek Pavel. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23643/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT23643,
    author = "Ond\v{r}ej \v{S}ulc",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Syst\'{e}m pro spr\'{a}vu kamerov\'{y}ch z\'{a}znam\r{u}",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2021,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23643/"
}
Nahoru