Detail práce

Mobilní aplikace pro naskenování hry Sudoku z novin a její dohrání

Bakalářská práce Student: Lazorík Juraj Akademický rok: 2020/2021 Vedoucí: Dyk Tomáš, Ing.
Jazyk práce
slovenský
Abstrakt

Táto bakalárska práca popisuje tvorbu mobilnej aplikácie, ktorá skenuje zadanie sudoku z novín a umožňuje jeho riešenie. Aplikácia je určená pre operačný systém Android a je implementovaná v jazyku Kotlin. Skenovanie funguje na princípe odfotenia zadania fotoaparátom. Na detekciu hracieho poľa zadania sú využité základné metódy spracovania obrazu ako prahovanie alebo Cannyho hranový detektor. Rozpoznávanie čísel zabezpečuje konvolučná neurónová sieť s presnosťou 99,08 %. Aplikácia umožňuje pri riešení hry nápovedu. Na hľadanie riešenia sú využité eliminačné metódy a backtracking. Každé naskenované zadanie je uložené do databázy a užívateľ sa tak vždy môže vrátiť ku každej hre. Finálna verzia aplikácie je zverejnená v obchode Google Play.

Klíčová slova

sudoku, mobilná aplikácia, spracovanie obrazu, neurónové siete, android, camerax, opencv, tensorflow, kotlin, backtracking, GUI

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
14. června 2021
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Bylo by možné zahrnout několik verzí nápověd, lišících se mírou zjednodušení řešení (tj. ohodnocující jak moc zjednoduší řešení pro uživatele doplněním daného čísla)? Jaké změny by to vyžadovalo?
  2. Pracovalo by Vaše řešení dostatečně rychle i při vyhodnocení větších sudoku (např. 16×16) nebo bylo nutné jej upravit?
Komise
Zemčík Pavel, prof. Dr. Ing. (UPGM FIT VUT), předseda
Burget Lukáš, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Holík Lukáš, doc. Mgr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Martínek Tomáš, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Matoušek Petr, doc. Ing., Ph.D., M.A. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
LAZORÍK, Juraj. Mobilní aplikace pro naskenování hry Sudoku z novin a její dohrání. Brno, 2021. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2021-06-14. Vedoucí práce Dyk Tomáš. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23648/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT23648,
    author = "Juraj Lazor\'{i}k",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Mobiln\'{i} aplikace pro naskenov\'{a}n\'{i} hry Sudoku z novin a jej\'{i} dohr\'{a}n\'{i}",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2021,
    location = "Brno, CZ",
    language = "slovak",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23648/"
}
Nahoru