Detail práce

Z hloupého bojleru chytrý pomocí chytré zásuvky

Bakalářská práce Student: Grünwald Adam Akademický rok: 2020/2021 Vedoucí: Materna Zdeněk, Ing., Ph.D.
Název anglicky
From a Dumb Boiler to a Smart One Using a Smart Socket
Jazyk práce
český
Abstrakt

Cílem této práce je rozšířit chytrou domácnost o chytrý bojler, který vznikne připojením stávajícího hloupého bojleru do chytré zásuvky se speciálním modulem pro připojení teplotních čidel, která slouží k monitoringu vývoje teplot v bojleru. Takto vzniklý chytrý bojler se dokáže přizpůsobit zvyklostem v domácnosti tak, aby výsledkem byla úspora elektrické energie. V rámci práce byl navržen a implementován učící algoritmus, který vyhodnocuje nasbíraná data a na jejich základě řídí ohřívání. Vliv na ohřev vody v bojleru mají také speciálně vytvořené události v kalendáři Google, se kterým se program synchronizuje a v okamžiku, kdy je celá domácnost například na dovolené, se voda v bojleru neohřívá.

  Program pro sběr dat, jejich vyhodnocování a řízení ohřevu, je spuštěn v počítači připojeném v místní síti. V něm se také nachází databáze pro získaná data a nástroj, zajišťující přehled statistik bojleru jako je aktuální stav či spotřeba elektrické energie za týden.  Hlavním přínosem této práce je úspora elektrické energie snížením tepelných ztrát, díky menší průměrné teplotě vody v bojleru. Ta může ročně činit více než 30 % nákladů, což pro 80 litrový bojler představuje roční úsporu až 3500 Kč. Původní bojler navíc získá chytré funkce, které současné chytré bojlery nenabízejí, anebo je nabízejí jen v omezené formě. 

Klíčová slova

chytrá zásuvka, internet věcí, chytrá domácnost, chytrý bojler, úspora energie

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
16. června 2021
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.

Otázky u obhajoby
  1. Jak jste systém řídil?
  2. Jak jste agregoval získané teploty?
Komise
Kořenek Jan, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), předseda
Hrubý Martin, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Chudý Peter, doc. Ing., Ph.D. MBA (UPGM FIT VUT), člen
Polčák Libor, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
GRÜNWALD, Adam. Z hloupého bojleru chytrý pomocí chytré zásuvky. Brno, 2021. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2021-06-16. Vedoucí práce Materna Zdeněk. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23744/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT23744,
    author = "Adam Gr{\"{u}}nwald",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Z hloup\'{e}ho bojleru chytr\'{y} pomoc\'{i} chytr\'{e} z\'{a}suvky",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2021,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/23744/"
}
Nahoru