FIT Newsletter 28. 6. 2019

Týdenní krátký přehled zpráv ze života fakulty -
novinky, aktuality a události z FIT, odkazy
na zajímavé články, pracovní stáže apod.

Milí studenti, zaměstnanci, absolventi a přátelé FIT,

před sebou máte poslední newsletter tohoto akademického roku. Chtěl bych vám poděkovat za práci a úsilí, který jste do něj vložili. Zároveň bychom za fakultu chtěli ocenit ty nejlepší. 1. října předáme medaile Fakulty informačních technologií za zásluhy těm, kteří se zasadili o rozvoj v oblasti IT, v listopadu pak v rámci 120. výročí brněnské techniky VUT i FIT ocení ty, kteří se zasloužili o rozvoj fakulty i celé univerzity. Nemáme ale v úmyslu jen rozdávat medaile a ocenění. Do nového akademického roku vstoupíme s novými akreditovanými programy a řadou dalších novinek a plánů, které budou mít pozitivní vliv na studium, práci i rozvoj na FIT. Dáme vám o nich zavčas vědět. Do té doby vám přeji příjemně prožité a odpočinkové léto.

Pavel Zemčík, děkan FIT VUT v Brně

Vojtěch Mrázek převzal z rukou nobelisty Cenu J. Fouriera

Z rukou držitele Nobelovy ceny Jean-Marie Lehna převzal v Národním muzeu Dr. Vojtěch Mrázek z ÚPSY Cenu J. Fouriera (1. místo), kterou každoročně vyhlašuje Francouzské velvyslanectví v Praze ve spolupráci se společností Atos. Oceňováni jsou studenti doktorského studia za výzkumnou práci v oboru počítačových věd a informatiky. Výherci obdrží finanční podporu a dostanou možnost vycestovat na stáž do výzkumné laboratoře do Francie. Vojtěch Mrázek se zabývá využitím strojového učení pro optimalizaci a aproximaci číslicových obvodů. Za svůj výzkum nedávno obdržel i Svobodovu cenu, kterou uděluje Česká společnost pro kybernetiku a informatiku. Více informací se dozvíte ZDE.

13th Alpine Verification Meeting -- AVM'19

Fakulta informačních technologií VUT pořádá v září spolu s Fakultou informatiky Masarykovy univerzity 13th Alpine Verification Meeting -- AVM'19. Jedná se o setkání zájemců o aktuální výzkum v oblasti automatické verifikace (zejména, ale nejen) z alpských zemí a jejich okolí. Na setkání budou prezentovat své výsledky hlavně doktorandi, ale budou zde také tři zvané přednášky významných odborníků v oblasti: J. Esparza z TU Mnichov, M. Pezze z Universita della Svizzera italiana a Universita degli studi di Milano Bicocca a N. Gorogiannis ze společnosti Facebook. Více informací se dozvíte ZDE.

Čerství prváci i absolventi. Na fakultě v minulém týdnu proběhl zápis i promoce

Téměř 700 studentů se minulý týden zapsalo v prvním kole zápisu do bakalářského studijního programu Informační technologie. Prváky čeká od 19. 9. již tradiční seznamovací akce Start@FIT. I letos jim bude kromě toho pomáhat zorientovat se na fakultě také aktualizovaná příručka pro prváky. Naopak slavnostní zakončení studia minulý a tento týden absolvovalo 240 čerstvých bakalářů, z toho 16 získalo červený diplom, a 151 inženýrů, z nichž červený diplom získalo devět. Všem čerstvým studentům i absolventům gratulujeme!

FIT rozvíjí spolupráci s Čínou. Dveře se otevírají studentům i společnému výzkumu

Xihua University v Chengdu a a Beijing Institute of Technology jsou novými partnerskými institucemi Fakulty informačních technologií. Ta bude s Xihua University spolupracovat ve vědě a výzkumu i v rámci výměny studentů a pedagogů. Příští semestr tak na FIT zavítá šest studentů z Číny, tři doktorandi naopak míří z Brna do Chengdu. S Beijing Institute of Technology fakulta zase plánuje společnou laboratoř. Ta by se měla věnovat kyberfyzikálním systémům a v provozu by měla být pro výzkumníky na FIT i v Číně pravděpodobně od příštího semestru.

Letní škola (F)IT pro holky už potřinácté

Naprogramovat si LEGO robota, zkusit si hackování pomocí gumového medvídka, sestavit si svého chatbota nebo naučit se upravovat fotky budou moct účastnice Letní školy (F)IT pro holky. Nejstarší akce tohoto typu v ČR se koná už potřinácté, tentokrát 26. – 30. srpna 2019. Určená je především studentkám od 12 do 19 let, které mají zájem o IT. V rámci projektu FIT sluší dívkám se fakulta snaží podpořit mladé dívky, aby se nebály informatických oborů. Registrovat se je možné na webu letní školy.

Fakulta informačních technologií získala akreditaci pro nový bakalářský a magisterský program

Rada pro vnitřní hodnocení VUT udělila tento týden akreditaci pro nový bakalářský a nový magisterský program na příštích 10 let. Změny se nejvíce dotknou navazujícího magisterského programu – ten přinese 17 nových specializací, které odráží potřeby průmyslu a umožní tak absolventům lépe se přizpůsobovat novým trendům (více ZDE). Akreditace proběhla v rámci vnitřních schvalovacích procesů, které jsme mohli využít díky institucionální akreditaci. Tu získala letos brněnská technika zatím jako jediná z technicky zaměřených vysokých škol v ČR - umožňuje jí schvalovat vlastní studijní programy a lépe tak reagovat na potřeby vzdělávání a pracovního trhu.

Back to top