FIT Newsletter 7. 12. 2018

Týdenní krátký přehled zpráv ze života fakulty -
novinky, aktuality a události z FIT, odkazy
na zajímavé články, pracovní stáže apod.

Podle žebříčku THE je nejlepší tuzemská informatika na VUT

Žebříček Times Higher Education (THE) vydal poslední dva oborové žebříčky (by Subject), a to se zaměřením na techniku a informatiku. V kategorii počítačových věd se do prestižního výčtu univerzit dostala pětice českých škol, nejlépe zde dopadlo Vysoké učení technické v Brně, které se díky Fakultě informačních technologií umístilo na sdíleném 301.–400. místě. Na pozici 401.–500. pak najdeme Univerzitu Karlovu, ČVUT i Masarykovu univerzitu. Ještě o stovku níže pak VŠB-TUO.

Absolvent FIT Tomáš Mikolov získal cenu Neuron za významný vědecký objev

Tomáš Mikolov v pondělí převzal Cenu Neuron za významný vědecký objev. Převrat v oboru zpracování přirozeného jazyka počítačem způsobil ještě jako student na VUT: jeho modely jazyka založené na rekurentních neuronových sítích dokáží popsat strukturu jazyka mnohem přesněji než jakékoliv předchozí přístupy. Během práce pro Google pak vytvořil tzv. word2vec model, který dokáže převést slova do vektorového prostředí. Důsledkem je dramatické zlepšení rozpoznávání řeči nebo automatických překladů. Je jedním z vědců, kteří stojí za skokovým zdokonalením Google překladače. Jeho vizí je, že v budoucnu budou lidem pomáhat výkonní asistenti - umělá inteligence, k jejichž rozvoji svými objevy zásadně přispívá.
Na profil Tomáše Mikolova se můžete podívat ZDE . Poslechnout si můžete také jeho rozhovor pro DVTV , ČT nebo jeho loňskou přednášku na FIT.

Biometrické markanty: reportáž o práci výzkumné skupiny STRaDe na ČT

Blíží se doba, kdy bude policie čím dál častěji řešit případy vloupání, ke kterým nebylo použito páčidlo, ale třeba zfalšovaný otisk prstu na senzoru nebo obraz tváře. A právě proto vědci z laboratoře biometrických systémů na FIT ve spolupráci s krajským ředitelstvím jihomoravské policie vymýšlí, jak tyto moderní ale nedokonalé snímače oklamat. Podívejte se na reportáž České televize o práci výzkumné skupiny STRaDe.
V zítřejší relaci Týden v regionech se dozvíte o výzkumu skupiny Robo@FIT.

Vánoční deskovky U Kachničky

Nenechte si ujít již tradiční vánoční turnaj v deskových hrách. Studentská unie připravila hned tři turnaje, a to ve hrách UBONGO, Expoloding Kittens a UNO, i soutěž o nejlépe nazdobený perníček. Akce se koná v pondělí 10. prosince od 16 hod. U Kachničky. Více informaci najdete ZDE .

Den otevřených dveří na FIT

První den otevřených dveří, určený především pro zájemce o bakalářské studium, se uskuteční v pátek 14.12. od 9 hodin. Uchazeči si mohou vyzkoušet IQ testy od Mensy a získat tak třeba možnost přednostního přijetí, zjistí, jak vypadá studium na FIT, co se zde mohou naučit a jaké pak budou mít uplatnění, a mohou si zde také prohlédnout kampus a technologie, které se tu vyvíjí. Více informací najdete ZDE .

Back to top