FIT Newsletter 7. 6. 2019

Týdenní krátký přehled zpráv ze života fakulty -
novinky, aktuality a události z FIT, odkazy
na zajímavé články, pracovní stáže apod.

Cena Antonína Svobody pro Vojtěcha Mrázka

Vojtěch Mrázek z Ústavu počítačových systémů získal Cenu Antonína Svobody za nejlepší disertační práci roku (2018), kterou uděluje Česká společnost pro kybernetiku a informatiku. V disertační práci "Automated Design Methodology for Approximate Low Power Circuits" využil metody umělé inteligence pro automatizovaný návrh nízkopříkonových obvodů. Tyto obvody najdou uplatnění v energeticky úsporných hardwarových akcelerátorech úloh z oblastí strojového učení, zpracování obrazu apod.

Brno International Summer School také pro studenty FIT

V druhé polovině července se na FIT uskuteční první ročník mezinárodní letní školy BISSIT (Brno International Summer School in Information Technology). Zájemcům z celého světa nabídne kurzy z oblasti strojového učení. Zúčastnit se a získat tak 5 kreditů mají možnost také studenti FIT. Těm nebude účtován poplatek za výuku, pouze za doprovodné akce (4000 Kč), které jsou povinnou součástí programu. Účastníky čekají od 15. – 31. července teoretické i praktické semináře, ale také návštěvy technologických společností či neformální výlety na zajímavá místa. Přihlášky budou pro studenty FIT otevřeny do 14. června (oznámení o přijetí do 19. 6. 2019).

Alicia Lozano se vrací na FIT. Věnovat se bude výzkumu robustního rozpoznávání řeči

Výzkumná skupina Speech@FIT má novou posilu. Je jí Alicia Lozano, která bude následující téměř dva roky pracovat na projektu z oblasti robustního rozpoznávání řeči. A to díky grantu Marie Curie, který je určený pro mladé talentované výzkumníky. Pro Alicii, která doposud působila na univerzitě UAM Madrid, jde přitom o návrat na FIT – před čtyřmi a dvěma lety tu v rámci stáží pracovala na své dizertaci. „Hodně jsem se tu naučila, řečová skupina FIT je ve světové řečařské komunitě proslulá, a proto jsem chtěla na postdoktorský výzkum právě sem,“ říká Alicia. Jak dodává, život v Brně se jí líbí, jedinou překážkou je zatím jen jazyk, který se ale snaží naučit.

Falling Walls Lab Czech Republic: Potřebujete skvělý nápad a 3 minuty

Startuje pátý ročník soutěže pro studenty, mladé výzkumníky a začínající podnikatele Falling Walls Lab Czech Republic. Cílem akce, kterou organizuje CEITEC ve spolupráci s DAAD, německým velvyslanectvím v Praze, VIDA! centrem, TA ČR a agenturou CzechInvest, je propagovat výjimečné myšlenky a globálně propojovat nadějné vědce a podnikatele ze všech oblastí. Účastníci mají 3 minuty na to odprezentovat anglicky svůj výzkumný záměr, byznys plán nebo občanskou iniciativu publiku a odborné porotě. Na vítěze českého kola čeká peněžní výhra 1000 EUR a automatický postup na světové finále do Berlína. Uzávěrka přihlášek pro české kolo je 30. června, samotná soutěž proběhne 2. října v Brně.

Video výzkumné skupiny SC@FIT: Projekt Pammoth pomůže lépe odhalit rakovinu

Přesněji a bez radiace. Tak by měl fungovat přístroj pro diagnostiku rakoviny prsu, který nyní vyvíjí výzkumníci ze skupiny SC@FIT spolu s dalšími evropskými vědci. Podívejte se na jejich video k projektu Pammoth. V budoucnu by nová 3D technologie mohla nahradit klasický ultrazvuk i rentgenový mamograf a pomoct včasně a lépe diagnostikovat rakovinu.

Back to top