FIT Newsletter 11. 1. 2019

Týdenní krátký přehled zpráv ze života fakulty -
novinky, aktuality a události z FIT, odkazy
na zajímavé články, pracovní stáže apod.

Přednáška Itshaka Lapidota: Speaker Diarization and a bit more

"Diarizace" je zdánlivě jednoduchá úloha - v mono-nahrávce najít a označit segmenty, kde mluví jednotliví mluvčí. Udělat to přesně automaticky ale není vůbec jednoduché, hlavně když o mluvčích předem nic nevíme. Diarizace je důležitá v řečové analytice jak civilní (třeba pro oddělení řeči agenta call-centra od zákazníka), tak bezpečnostní (kde je kriminálník a kde je "ten druhý" v odposlechu?). Diarizací se zabývají jak řečaři z FITu, tak kolegové z AFEKA College v Tel Avivu a Itshak Lapidot váží cestu z vyhřátého Izraele do mrazivého Brna, aby o své práci popovídal. Přijďte na VGS-IT v úterý 15.1. do A113. Více informací najdete ZDE.

Rozhovor v MF Dnes s Martinem Drahanským

Rozhodoval se mezi informatikou a medicínou. Nakonec sice zvolil počítače, ale k medicíně má blízko. Na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického v Brně vede Martin Drahanský biometrickou laboratoř. Vybavená je moderními snímači na otisky prstů, rozpoznání písma, podpisu, žil ruky, sítnice oka nebo obličeje. Přečtěte si rozhovor v MF Dnes.

Žijeme IT: registrace odstartuje příští týden

Zajímají vás roboti, průmysl 4.0 nebo 3D tisk? Chcete vědět, co má společného Boeing 747 a aplikace pro iPad, k čemu jsou dobré virtuální kontejnery, jaké vlastnosti musí mít čip řídící vesmírnou loď nebo jak se rodí globálně úspěšné i neúspěšné projekty? Šestnáct přednášek a workshopů vybraných studenty v hlasování se stane součástí programu konference Žijeme IT. Ta se uskuteční v pátek 22.2. 2019 na FIT. Program zveřejníme příští týden, kdy také odstartuje registrace. Prvních 42 registrovaných studentů FIT má vstup na konferenci Žijeme IT zdarma. Sledujte událost na FB.

Hledáme absolventy ročníku 1969

U příležitosti oslav 120. výročí založení univerzity rektorát VUT připravuje tzv. Zlaté promoce pro absolventy z roku 1969. Pokud jste absolventem či absolventkou z roku 1969, tehdy ještě Katedry samočinných počítačů Fakulty elektrotechnické, případně máte známé či rodinné příslušníky – absolventy z tohoto období, ozvěte se nám na e-mail: absolventi@vutbr.cz. Slavnostní akademický obřad se uskuteční v sobotu 25. května 2019 v 10:00 na rektorátu VUT. V tento den budou absolventům otevřeny i jednotlivé fakulty. U příležitosti oslav byl také nově spuštěn speciální web www.vut.cz/120, kde najdete harmonogram připravovaných akcí.

Back to top