Detail práce

Komunikace USB3.0 čipu s FPGA

Bakalářská práce Student: Špeťko Matej Akademický rok: 2014/2015 Vedoucí: Košař Vlastimil, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Communication of USB3.0 Chip with FPGA
Jazyk práce
český
Abstrakt

SEC6NET je zkrácený název pro projekt Moderní prostředky pro boj s kybernetickou kriminalitou na Internetu nové generace. Projekt je zaměřen na výzkum a vývoj prostředků monitorování síťového provozu a analýzu jeho záznamu. V rámci tohoto projektu jsou vyvíjená zařízení - sondy pro monitorování IPv6 sítí. Sondy využívají hardwarovou akceleraci pomocí FPGA. Moje práce spojuje dvě technologie: FPGA a USB. Cílem mojí práce je zabezpečení přenosu dat z FPGA čipu sondy do PC prostřednictvím mikrokontroléru Cypress EZ-USB FX3. V první části řeším přenos dat z FPGA do mikrokontroléru FX3. Druhá část popisuje úpravu firmware mikrokontroléru FX3 pro dosáhnutí maximální propustnosti. Poslední část řeší tvorbu PC aplikace pro operační systém Linux. Aplikace přijímá ze sondy zachycená data přes USB rozhraní a ukládá je na pevný disk ve formátu PCAP.

Klíčová slova

FPGA, USB, USB 3.0, mikrokontrolér, mikrosonda, SEC6NET, firmware, PCAP, síťový provoz, Cypress EZ-USB FX3, GPIF II, paket, vlákno, synchronizace

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Stav
obhájeno, hodnocení D
Obhajoba
24. srpna 2015
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "D".

Otázky u obhajoby

V práci je zmíněno, že použití tzv. vektorového zápisu dat na disk se sníží zátěž procesoru o 50 %. Domnívám se, že příčinou nižšího zatížení CPU je spíše to, že jsou data zapisována na disk ve větších shlucích, při kterých jsou např. lépe využity obvody DMA disku. Samotné vektorové zpracování tak nemusí samo o sobě ovlivňovat výkonnost. Proto obhajte nebo vyvraťte své tvrzení.

Komise
Citace
ŠPEŤKO, Matej. Komunikace USB3.0 čipu s FPGA. Brno, 2015. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2015-08-24. Vedoucí práce Košař Vlastimil. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17319/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT17319,
    author = "Matej \v{S}pe\v{t}ko",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Komunikace USB3.0 \v{c}ipu s FPGA",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2015,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17319/"
}
Nahoru