Detail práce

Strategická hra v multi-agentním prostředí Jason

Bakalářská práce Student: Vais Roman Akademický rok: 2014/2015 Vedoucí: Král Jiří, Ing.
Název anglicky
Strategic Game in Multi-Agent System Jason
Jazyk práce
český
Abstrakt

Práce se zabývá umělou inteligencí využívanou v~oblasti počítačových her, zejména pak tzv. strategií v~reálném čase, a implementuje rozšíření pro jednu z~těchto her. Analyzuje možnosti využití přístupu multi-agentních systémů právě pro účely umělé inteligence v~počítačových hrách. Zabývá se konceptem swarm inteligece (inteligence roje), jako vhodné, ale nevyužívané, varianty umělé inteligence nejen pro strategické hry. Mimo jiné se tato práce pokouší o~volbu vhodné reprezentace vjemů jednotlivých smyslů pro softwarové agenty a poukazuje na náročnost tohoto problému.

Klíčová slova

Multi-agentní systémy, umělá inteligence, swarm inteligence, inteligence roje, RTS, Java, Jason, agent, strategická hra,BDI agent, reaktivní systémy, rozhodování, R-tree, R*-tree, refactoring, optimalizace mravenčích kolonií, mravenci.

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení E
Obhajoba
17. června 2015
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "E".

Otázky u obhajoby
  1. Jelikož mám problém s používáním pojmu "Umělá inteligence" (AI) jako čehosi přítomného v nějakém systému, optám se. Jak lze identifikovat, co je v systému počítačové hry touto AI a co již není? Například hned na straně 6 tvrdíte, že AI se "stará o synchrnonizaci animace s vlastním pohybem". Co tedy touto AI je a čím se projevuje, případně s kterými komponentami komunikuje či interaguje?
Komise
Hanáček Petr, doc. Dr. Ing. (UITS FIT VUT), předseda
Kořenek Jan, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Květoňová Šárka, Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Španěl Michal, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Zbořil František, doc. Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Citace
VAIS, Roman. Strategická hra v multi-agentním prostředí Jason. Brno, 2015. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2015-06-17. Vedoucí práce Král Jiří. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17644/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT17644,
    author = "Roman Vais",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Strategick\'{a} hra v multi-agentn\'{i}m prost\v{r}ed\'{i} Jason",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2015,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/17644/"
}
Nahoru