Detail práce

Systém pro monitorování domácnosti a automatizaci centrálního vytápění

Bakalářská práce Student: Svoboda Tomáš Akademický rok: 2015/2016 Vedoucí: Šimek Václav, Ing.
Název anglicky
System for Household Monitoring and Automation of Central Heating
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se řadí do kategorie vestavěných systémů. V rámci práce bylo navrženo a vyrobeno několik hardwarových modulů určených k automatizačním úkonům s využitím sběrnice 1-Wire a počítače Raspberry Pi. Byla navrhnuta a implementována rozšiřitelná aplikace pro řízení automatizace v jazyce C++, která je spuštěna po celou dobu běhu počítače. V rámci rozšíření byly implementovány ovladače pro ovládání vytápění v jednotlivých místnostech, řízení kotle a ovládání relé, kterým lze spínat běžné spotřebiče. Dále vznikla webová aplikace, která uživateli umožňuje přehlednou cestou monitorovat stav automatizačních činností a ovlivňovat jejich průběhy pomocí nastavení a plánování programů. Vytvořený systém lze nainstalovat do cílového objektu a s jeho pomocí ovládat centrální vytápění nebo spínat spotřebiče. Hlavní výhodou systému je jeho rozšiřitelnost, lze přidávat nové automatizační činnosti, zařízení nebo používat více zařízení připojených k počítači přes různé technologie.

Klíčová slova

Domácí automatizace, monitorování domácnosti, řízení centrálního vytápění, Raspberry Pi, 1-Wire, C++

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
13. června 2016
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "A".

Otázky u obhajoby

1. Při napájení modulu s relé zdrojem s vyšším napájecím napětím (12-24V) by mohl být problém s chlazením lineárního napěťového regulátoru přidělaného k DPS. Jak by šel tento problém odstranit?
2. Sběrnice 1-Wire využívá pro komunikaci dva vodiče, k napájení je možné použít vodič třetí. Je možné dnes k propojení částí systému využít jiné kabely než UTP, které jsou stejně levné a dostupné, ale mají menší počet vodičů?
3. Pro automatizaci domácnosti může být potřeba použít i delší kabely, než jsou na předváděcí desce. Zkoušel jste v systému komunikaci přes 1-Wire na delší vzdálenost (více jak 10 metrů)?

Komise
Schwarz Josef, doc. Ing., CSc. (UPSY FIT VUT), předseda
Peringer Petr, Dr. Ing. (UITS FIT VUT), člen
Ryšavý Ondřej, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Szőke Igor, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Vašíček Zdeněk, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Citace
SVOBODA, Tomáš. Systém pro monitorování domácnosti a automatizaci centrálního vytápění. Brno, 2016. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2016-06-13. Vedoucí práce Šimek Václav. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/18895/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT18895,
    author = "Tom\'{a}\v{s} Svoboda",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Syst\'{e}m pro monitorov\'{a}n\'{i} dom\'{a}cnosti a automatizaci centr\'{a}ln\'{i}ho vyt\'{a}p\v{e}n\'{i}",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2016,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/18895/"
}
Nahoru