Detail práce

Syntaktická analýza založená na systémech hlubokých zásobníkových automatů

Diplomová práce Student: Šoustar Jakub Akademický rok: 2016/2017 Vedoucí: Meduna Alexander, prof. RNDr., CSc.
Název anglicky
Parsing Based on Deep Pushdown Automata Systems
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se zabývá hlubokými zásobníkovými automaty a zavádí jejich modifikaci nazvanou řízený hluboký zásobníkový automat. Dále jsou v této práci představeny distribuované systémy hlubokých zásobníkových automatů a paralelně komunikující systémy řízených hlubokých zásobníkových automatů. Jsou zkoumány vlastnosti a vyjadřovací síla těchto automatových systémů a je zavedeno několik variant těchto systémů. Pro jednu z variant paralelně komunikujících systémů je dokázáno, že disponuje stejnou vyjadřovací silou, jakou mají Turingovy stroje. Na základě těchto automatových systémů je zavedena metoda syntaktické analýzy.

Klíčová slova

syntaktická analýza, hluboké zásobníkové automaty, distribuované systémy automatů, paralelně komunikující systémy automatů, determinismus

Ústav
Studijní program
Informační technologie, obor Informační systémy
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení C
Obhajoba
22. června 2017
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "C".

Otázky u obhajoby
  1. Přijímaný jazyk z příkladu 5.1 není definován správně, systém dokáže přijmout například i vstup: aabcadabcd. (Vyzkoušejte si v aplikaci.) Je možné systém upravit tak, aby opravdu přijímal zamýšlený jazyk?
  2. Pokud zadáte systém z příkladu 6.1 do demonstrační aplikace, tak přijímá jiný jazyk (např. vstup "abc" není přijat a vstup "abcc" naopak ano). Čím je to způsobeno a které chování je to správné?
  3. Na konci kapitoly 8 je uvedeno, že aplikace dokáže poskytnout všechny neúspěšně zkoumané větve stavového prostoru. Takového výstupu se mi ale nepodařilo docílit. Jak je možné se k němu dostat?
Komise
Hruška Tomáš, prof. Ing., CSc. (UIFS FIT VUT), předseda
Burget Radek, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Holík Lukáš, doc. Mgr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Očenášek Pavel, Mgr. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Trenz Oldřich, doc. Ing., Ph.D. (Mendelu), člen
Zendulka Jaroslav, doc. Ing., CSc. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
ŠOUSTAR, Jakub. Syntaktická analýza založená na systémech hlubokých zásobníkových automatů. Brno, 2017. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2017-06-22. Vedoucí práce Meduna Alexander. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/19167/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT19167,
    author = "Jakub \v{S}oustar",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Syntaktick\'{a} anal\'{y}za zalo\v{z}en\'{a} na syst\'{e}mech hlubok\'{y}ch z\'{a}sobn\'{i}kov\'{y}ch automat\r{u}",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2017,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/19167/"
}
Nahoru