Detail práce

Nové transformace pro formát JPEG

Bakalářská práce Student: Svoboda Stanislav Akademický rok: 2016/2017 Vedoucí: Bařina David, Ing., Ph.D.
Název anglicky
New Transforms for JPEG Format
Jazyk práce
český
Abstrakt

Diskrétní kosinová transformace je často používána v mnoha algoritmech při zpracování signálu. Tato transformace je také jádrem standardu JPEG, který je dosud nejpoužívanější formát pro ztrátovou kompresi obrazových dat. Od doby standardizace JPEGu byla publikována spousta dalších transformací, které se chovají obdobně jako diskrétní kosinová transformace. Cílem této práce je analyzovat využití těchto transformací v kompresním řetězci JPEGu. Každá transformace je zkoumána na základě její aplikace na datové sadě různých druhů obrázků a následného porovnání vůči ostatním transformacím za použití metriky PSNR a SSIM. Z měření vyplývá, že varianta DCT s přesahem bloku, lokální diskrétní kosinová transformace, má lepší výsledky při nižším datovém toku než diskrétní kosinová transformace. Při vyšším datovém toku má vlnková transformace Cohen-Daubechies-Feauveau 9/7 přibližně shodné výsledky s DCT.

Klíčová slova

JPEG, ztrátová komprese obrazu, diskrétní kosinová transformace, diskrétní vlnková transformace, Walshova-Hadamardova transformace, diskrétní Chebyshevova transformace

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení B
Obhajoba
12. června 2017
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B.

Otázky u obhajoby
  1. Proč se u JPEG komprese "příliš nepoužívá" aritmetické kódování?
  2. Jaký vliv má na kompresi kvantování? Šlo by potenciálně dosáhnout lepší komprese s danou transformací nalezením vhodnější kvantizační tabulky? Jak by se k takové tabulce pro každou transformaci a kvalitu dalo dojít?
Komise
Herout Adam, prof. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Češka Milan, doc. RNDr., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Drábek Vladimír, doc. Ing., CSc. (UPSY FIT VUT), člen
Hliněná Dana, doc. RNDr., Ph.D. (UMAT FEKT VUT), člen
Rychlý Marek, RNDr., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
SVOBODA, Stanislav. Nové transformace pro formát JPEG. Brno, 2017. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2017-06-12. Vedoucí práce Bařina David. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/19488/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT19488,
    author = "Stanislav Svoboda",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Nov\'{e} transformace pro form\'{a}t JPEG",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2017,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/19488/"
}
Nahoru