Detail práce

Webová galerie s rozpoznáváním osob

Bakalářská práce Student: Hubl Lukáš Akademický rok: 2016/2017 Vedoucí: Hradiš Michal, Ing., Ph.D.
Název anglicky
Web Gallery with Person Identification
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se zabývá tvorbou aplikace sloužící jako webová galerie pro ukládání a prohlížení fotografií s možností automatické filtrace na základě obličejů. Probírá nástroje pro tvorbu jednotlivých částí aplikace včetně nástrojů pro automatickou detekci obličejů ve fotografiích a následného automatického rozpoznaní identity, včetně jejich implementace do vytvořené webové aplikace. Ukazuje výsledky testů detekce obličejů a rozpoznání osob na datasetu, který byl vytvořen konkrétně pro tuto práci. Na závěr jsou popsány možnosti dalšího postupu pro vylepšení jednotlivých prvků výsledné aplikace.

Klíčová slova

Webová aplikace, HTML, CSS, Bootstrap, JavaScript, Twisted, Ajax, OpenFace, Dlib, HOG, detekce obličejů, konvoluční neuronové sítě, identifikace obličeje.

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení D
Obhajoba
16. června 2017
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "D".

Otázky u obhajoby
  1. Objasněte způsob vyhodnocení detekce obličejů pomocí IoU pro vzorce 11.1 a 11.2. Jaká hodnota IoU byla stanovena za hraniční pro korektní detekci?
  2. Při popisu návrhu webové aplikace zmiňujete potřebu asynchronního řešení z důvodu možnosti práce více uživatelů zároveň. Z jakého důvodu bylo pro databázi zvoleno řešení s využitím SQLite, které pro zápis dat potřebuje výlučný přistup, a tedy je pro práci více uživatelů hůře použitelné? Jaké řešení by bylo vhodnější?
  3. Při popisu filtrování fotografií dle obličejů zmiňujete, že vektory popisující obličeje jsou uloženy v CSV souboru, ve kterém následně vyhledáváte vektory podobné zdrojovým. Toto řešení může být ovšem velmi neefektivní v případě většího počtu fotografií/osob. Jaké by bylo vhodnější řešení daného problému?
Komise
Herout Adam, prof. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Kreslíková Jitka, doc. RNDr., CSc. (UIFS FIT VUT), člen
Peringer Petr, Dr. Ing. (UITS FIT VUT), člen
Strnadel Josef, Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Španěl Michal, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Citace
HUBL, Lukáš. Webová galerie s rozpoznáváním osob. Brno, 2017. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2017-06-16. Vedoucí práce Hradiš Michal. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/19752/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT19752,
    author = "Luk\'{a}\v{s} Hubl",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Webov\'{a} galerie s rozpozn\'{a}v\'{a}n\'{i}m osob",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2017,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/19752/"
}
Nahoru