Detail práce
Bioinformatický nástroj pro predikci rozpustnosti proteinů
Abychom dosáhli levnější a efektivnější výroby proteinů, musíme být schopni predikovat, zda budou proteiny rozpustné. V této práci se zabýváme vytvořením bioinformatických datových sad na základě databází Target Track a eSol, testováním příznaků používaných v existujících nástrojích zabývajících se rozpustností proteinů a tvorbou nového prediktoru. Přestože se nám nedaří vytvořit efektivní nástroj na predikci rozpustnosti proteinů, zjišťujeme, že ve většině případů staré příznaky na nové datové sadě nekorelují s rozpustností proteinů tak silně, jako tomu je u starších a menších datových sad.
Rozpustnost proteinů, Strojové učení, Agregace proteinů, Proteinové inženýrství, Syntéza proteinů
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D.
V závěru práce naznačujete, že pro dosažení větší přesnosti prediktoru může vést upravení datové sady nebo zavedení nových příznaků. Jaké konkrétní úpravy datové sady nebo nové příznaky by to mohly být?
Dytrych Jaroslav, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT), člen
Hrubý Martin, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Kořenek Jan, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Švéda Miroslav, prof. Ing., CSc. (UIFS FIT VUT), člen
@bachelorsthesis{FITBT20048, author = "Ji\v{r}\'{i} \v{C}erm\'{a}k", type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce", title = "Bioinformatick\'{y} n\'{a}stroj pro predikci rozpustnosti protein\r{u}", school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}", year = 2017, location = "Brno, CZ", language = "czech", url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/20048/" }