Detail práce

Simulace chování kapalin ve 2D

Bakalářská práce Student: Pazdera Vlastimil Akademický rok: 2016/2017 Vedoucí: Zemčík Pavel, prof. Dr. Ing.
Název anglicky
Simulation of Fluids Behavior in 2D
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato práce se zabývá simulací kapalin ve 2D řezu na mobilních zařízeních pomocí techniky Smoothed Particle Hydrodynamics implementovaném v herním enginu Unity. Výsledný program je použitelný na mobilních zařízeních jako stavební prvek her a interaktivních aplikací. Pomocí parametrů lze měnit vlastnosti kapaliny jako např. viskozita. Práce se zaměřuje na co největší využitelnost v mobilních aplikacích a zohledňuje požadavky a limity zařízení k dosažení co nejlepších vizuálních a fyzikálních vlastností kapaliny.

Klíčová slova

Simulace kapalin v reálném čase, simulace ve 2D řezu, interaktivní simulace, fyzikální simulace, částicový systém, Smoothed Particle Hydrodynamics.

Ústav
Studijní program
Informační technologie
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení E
Obhajoba
16. června 2017
Oponent
Průběh obhajoby

Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E.

Otázky u obhajoby
  1. V práci uvádíte (tabulka 5.1), že snížení FPS z 60 na 30 vám umožní simulovat ne 90 částic, ale 320 na telefonu Xperia. To je nikoliv dvakrát tolik, ale 3.5-krát tolik. Jak je to možné?
  2. V práci jste se vyhnul paralelizaci výpočtů, neboť knihovna Unity není thread-safe. Výpočet simulace kapaliny ale určitě žádné volání do knihovny Unity neprovádí. Nešlo by jej tedy přece jen paralelizovat, když máme typicky na mobilních zařízeních k dispozici více cpu jader?
Komise
Smrž Pavel, doc. RNDr., Ph.D. (UPGM FIT VUT), předseda
Bidlo Michal, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT), člen
Hliněná Dana, doc. RNDr., Ph.D. (UMAT FEKT VUT), člen
Rozman Jaroslav, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT), člen
Ryšavý Ondřej, doc. Ing., Ph.D. (UIFS FIT VUT), člen
Citace
PAZDERA, Vlastimil. Simulace chování kapalin ve 2D. Brno, 2017. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2017-06-16. Vedoucí práce Zemčík Pavel. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/20259/
BibTeX
@bachelorsthesis{FITBT20259,
    author = "Vlastimil Pazdera",
    type = "Bakal\'{a}\v{r}sk\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Simulace chov\'{a}n\'{i} kapalin ve 2D",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2017,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/20259/"
}
Nahoru