Detail práce

Regulační soustavy

Diplomová práce Student: Vala Jiří Akademický rok: 2006/2007 Vedoucí: Kunovský Jiří, doc. Ing., CSc.
Název anglicky
Control Systems
Jazyk práce
český
Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá tématikou regulačních obvodů. V úvodu jsou základy teorie řízení a regulace - projekt je rozdělen do dvou základních tematických celků. V teoretické části se definuje systém obecně, jsou zde popisovány různé definice systémů, jejich rozdělení, základní jevy a matematické prostředky pro jejich popis. Dále se pak popisují regulační obvody, jejich rozdělení, struktura a typy. Podrobně jsou zde rozebírány jednotlivé regulátory a typy regulovaných soustav. Další kapitola je věnovaná matematickým prostředkům pro výpočet diferenciálních rovnic. Diferenciální rovnice tvoří základ pro popis jevů v daných systémech. Poslední část se zabývá návrhem a implementací simulátorů regulačních soustav. S modely těchto soustav byla provedena řada experimentů s vyhodnocením. Část práce je zpracována v programu Microsoft Power Point (.ppt). Jsou zde zahrnuty výsledky jednotlivých experimentů, které byly provedeny jak v TKSL, tak i v TKSL/C. Výstup simulace byl zpracován do grafů ve formátu Microsoft Excel.

Klíčová slova

Regulační obvod, regulace, řízení, regulátor, odezva na jednotkový skok, přechodná charakteristika, bloková algebra, diferenciální rovnice, Taylorova řada, simulační systém, TKSL, TKSL/C, A/D převodník, D/A převodník, řád soustavy, integrační krok výpočtu.

Ústav
Studijní program
Elektrotechnika a informatika, obor Výpočetní technika a informatika
Soubory
Stav
obhájeno, hodnocení A
Obhajoba
22. února 2007
Oponent
Citace
VALA, Jiří. Regulační soustavy. Brno, 2007. Diplomová práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta informačních technologií. 2007-02-22. Vedoucí práce Kunovský Jiří. Dostupné z: https://www.fit.vut.cz/study/thesis/5892/
BibTeX
@mastersthesis{FITMT5892,
    author = "Ji\v{r}\'{i} Vala",
    type = "Diplomov\'{a} pr\'{a}ce",
    title = "Regula\v{c}n\'{i} soustavy",
    school = "Vysok\'{e} u\v{c}en\'{i} technick\'{e} v Brn\v{e}, Fakulta informa\v{c}n\'{i}ch technologi\'{i}",
    year = 2007,
    location = "Brno, CZ",
    language = "czech",
    url = "https://www.fit.vut.cz/study/thesis/5892/"
}
Nahoru