Aktuality

Ing. Vojtěch Bartl z Ústavu počítačové grafiky a multimédií obhajuje svou disertační práci 30. dubna

Srdečně zveme na obhajobu disertační práce Ing. Vojtěcha Bartla  z Ústavu počítačové grafiky a multimédií FIT VUT v Brně. Koná se v úterý 30. dubna od od 10 hodin v zasedací místnosti G108.

Ing. Bartl se ve své práci s názvem: Automatická kalibrace dohledové kamery pozorováním rigidních objektů zaměřuje na automatickou kalibraci kamery na základě vícečetných pozorování libovolných rigidních předmětů. Na základě pozorování rigidních objektů pohybujících se ve společné rovině jsme schopni kalibrovat kameru vzhledem ke společné rovině, a tak jsme schopni provádět měření ve scéně. Objekty v rovině obrazu jsou detekovány a klasifikovány a význačné body na těchto objektech jsou lokalizovány. Motivací bylo použití těchto metod v dopravním prostředí, proto naše "objekty" jsou nejčastěji vozidla. Navrhujeme tři různé metody, které jsou schopny vypočítat kalibraci kamery na základě těchto lokalizovaných význačných bodů v rovině obrazu s jediným omezením - musí být známy 3D modely, ale ty mohou být známy kalibračnímu systému ještě před samotnou kalibrací. 

Detailní informace o práci naleznete zde.

[img]

Mezinárodní den dívek a žen v IT podporuje rovnost a diverzitu ve světě technologií. Na stejné misi je Letní škola IT pro holky

Ženy a dívky v IT slaví vždy čtvrtý čtvrtek čtvrtého měsíce svůj den. Letos připadá na 25. dubna. A jako je mezinárodní den dívek a žen v IT pohyblivým svátkem, pomalu se směrem nahoru hýbe i díky studijním programům VUT zastoupení žen v IT oboru, ve kterém jsou dlouhodobě podhodnoceny. Dnešní doba přináší nové výzvy, ale také nové příležitosti pro ženy v technologickém sektoru.

 FIT VUT aktivně podporuje rovnost a diverzitu ve světě technologií. Jednou z těchto cílených aktivit je Letní škola IT pro holky. "Je důležité, aby mladé dívky viděly, že informační technologie nejsou jen doménou mužů, a že to může být zajímavé a kreativní povolání pro budoucnost," vysvětluje její organizátorka Šárka Květoňová. 

Letošní ročník Letní školy IT pro holky se koná v termínu 26. - 30. 8. a nabídne širokou škálu kurzů od programování až po design uživatelských rozhraní. Registrace je otevřena pro všechny středoškolačky, které chtějí prozkoumat možnosti, které IT nabízí. 

Více o ženách v IT a Letní škole se můžete dočíst zde.

[img]

Odstartoval pátý ročník soutěže Cena podnikavosti studenta VUT

Jste podnikaví? Máte nápad nebo inovativní myšlenku? Pojďte nám ji představit a nastartovat své podnikání! Rektor VUT vyhlásil pátý ročník soutěže Cena podnikavosti studenta VUT!, ve kterém může vyhrát až deset studentských nápadů. Registrace začala dnes 24. dubna a potrvá do 22. května.

Smyslem soutěže Cena podnikavosti studenta VUT!, který je součásti projektu Pojď podnikat!, je podporovat nápady a inovační myšlení studentů VUT, probudit jejich vynalézavost a zvýšit jejich zájem o podnikání. Studující si mohou validovat své projekty přímo v praxi, díky čemu získají cenné podnikatelské zkušenosti.

Soutěž je určena studentům bakalářských, magisterských i doktorských programů. Účastníci nezískají pouze mentoring, ale vítězné nápady druhého a třetího kola získají také finanční odměnu, která jim pomůže projekt začít realizovat. Mezi deset nejlépe hodnocených nápadů je rozdělen celkem jeden milion korun. Soutěž Cena podnikavosti studenta VUT je pořádána ve spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem.

Loňský ročník ovládly projekty na úsporu energií. První až druhé místo obsadily projekty Volteek a Watee, které se zaměřují na aplikace pro úspory energií. O třetí až čtvrté místo se podělily projekty Duncal Technologies, který cílí na hráče airsoftu, a MaNoSens vyvíjející ekosystém pro chytré domácnosti. Mezi další úspěšné projekty se zařadil spánkový asistent DeeperSleeper, univerzální strojová pásová bruska, generátor webových stránek Digitální express a návrh větrné turbíny Infinite Wind Turbine.

Pro studující, kteří se do soutěže chtějí přihlásit, je připraven webinář s tipy, co lze očekávat od hodnotící komise, a jak správně vyplnit registrační formulář. Jeho obsahem je popis podnikatelského záměru, analýza konkurence a finanční plán.

Projekt Pojď podnikat! patří do inovačního a podnikatelského ekosystému contriBUTe, který se zaměřuje na řešení problémů. "Soutěž poskytuje studentům možnost a prostor pro rozvíjení jejich kreativity, schopnosti týmové práce a samozřejmě i podnikavého myšlení, tedy to, co budou v reálném světě po studiu potřebovat. Studenti VUT jsou skvělí a plni nápadů, nebojí se hledat nová řešení pro aktuální společenské a technologické výzvy," uvedl garant projektu Jan Pěnčík.

Podrobnosti k soutěži, informace o registraci i podmínky účasti najdete na webu soutěže.

Autorka: Lenka Hubáčková
[img]

Desátý ročník konference Excel@FIT oslavuje studentské inovace a technologie v IT. Zaměří se na deepfakes nebo AI

Studentská konference Excel@FIT pořádaná Fakultou informačních technologií Vysokého učení technického v Brně (FIT VUT) letos slaví významný milník na své cestě v propojování akademické a průmyslové sféry. Ve čtvrtek 2. května od 12 hodin se bude konat její desátý ročník. Podobně jako v loňském roce i letos budou převažovat aktuální témata rezonující nejen IT světem, ale i širokou veřejností: deepfakes, umělá inteligence a strojové učení nebo verifikace a analýza systémů. Studentské projekty budou akademikům, zástupcům firem a všem zájemcům o aktuální trendy prezentovány formou posterů a funkčních ukázek. Jubilejní Excel@FIT nabídne i  panelovou diskuzi s IT odborníky a v rámci doprovodného programu komentované prohlídky fakulty, průřez těmi nejlepšími pracemi, které za uplynulou dekádu konferencí prošly i výrobní technologií nabitý kamion FabLab.

Více v tiskové zprávě zde.

[img]

Propojení IT a humanitních věd je nezbytné, říká zakladatel českých metal studies

Miroslav Vrzal se sice živí prací v IT sektoru, známější je ale v metalové subkultuře, které se věnuje i na výzkumné úrovni. Kromě informatiky vystudoval absolvent FIT VUT sociologii na FSS MU a religionistiku na FF MU, kde aktuálně učí kurz zaměřený na subkultury. Zakladatel českých metalových studií upozorňuje, že při zkoumání řady společenských fenoménů je potřeba multioborového přístupu. V rozhovoru vysvětluje, jak lze v praxi propojit studium religionistiky, sociologie a IT anebo jak využít IT při zkoumání metalové subkultury.


Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

[img]

Stránka:

Odebírejte novinky FIT

odebírat přestat odebírat

Nahoru