Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 2. dubna 2020

Navazující magisterské studium v ak. roce 2020/2021

[img]

Vážení studenti bakalářského studia,

jistě jste už přemýšleli, co dál po bakalářském studiu. Jednou z možností, která se logicky nabízí, je pokračovat ve studiu na magisterském studiu. O tom jste jistě již uvažovali. A jistě víte, že na technikách se po úspěšném magisterském studiu uděluje titul Ing., který má na VUT velkou tradici a dobrou pověst. A jistě také víte, že magisterské studium na FIT máme. Máme teď nový magisterský studijní program Informační technologie a umělá inteligence, do kterého jsme promítli nejen naše zkušenosti a potřeby průmyslu, ale také zpětnou vazbu od studentů předchozích ročníků, kteří naším magisterským studiem prošli. Jak magisterský program na FIT vypadá a co je třeba k přihlášení do něj, jste už třeba na webu našli. Chceme Vám přinést ještě další, možná trochu praktičtější pohled, který by Vám mohl pomoci v rozhodování, zda si přihlášku podat.

Jádro magisterského studia - povinné předměty:

V našem magisterském studiu je 50 % opravdu povinných předmětů, tedy 60 kreditů. Je to hodně? V bakaláři to bylo víc. Ostatně každý studijní program v České republice musí mít minimálně tolik. Ale hlavně - do toho se počítá i diplomka, která spolu s jí předcházejícím semestrálním projektem dává 18 kreditů. Ač to patří mezi povinné věci, zadání projektu (a vedoucího) si sami volíte, podobně jako u bakalářky. Tedy opravdu povinných předmětů je za 42 kreditů (což je 35 %)!

Ano, tady se sešly ty předměty, které mají udělat z bakalářů inženýry. Inženýr není jen bakalář, který toho víc přečetl a víc si toho zapamatoval. To by byl velký omyl! Učit se nové věci stejně budete muset celý život. Ale stát se inženýrem musí být kvalitativní změna. Změna, která se odehraje ve Vašem mozku. Mozek se musí naučit dívat se na problémy z více úhlů a perspektiv. Nalézt a uvidět i to, na co selský rozum nestačí. A tahle změna bolí. Jinak to nikdo na světě neumí. Musí se to odehrávat ve Vás samotných a my Vám můžeme jen klást cíle a překážky. Takové, abyste je nemohli jen tak obejít a museli jste udělat to, co Váš mozek donutí rozvíjet se. Kdo je obejde, sám sebe ošidí.

Tohle prosím není žádný průmyslový proces. Proto nečekejte stoprocentní efektivitu a bezchybnost z naší strany. Děláme to nejlépe, jak umíme a samozřejmě víme, že prostor pro zlepšení máme. Jednou ze snah o to zlepšování je také právě nový magisterský program MITAI a jeho sada povinných předmětů:

Architektury výpočetních systémů, kde poznáte, jak jsou moderní výpočetní systémy organizovány na hardwarové úrovni, a to proto, abyste mohli myslet a programovat tak, aby Váš kód dokázal počítače efektivně využít.

Statistika a pravděpodobnost, která Vás naučí dobře zpracovávat výsledky experimentů a získat z těchto výsledků to správné poučení pro rozvoj Vašeho projektu. To je denní chléb každého inženýra.

Moderní trendy informatiky Vám ukážou, co je dnes předmětem výzkumu a nejspíš bude zítra realitou, s níž se budete potýkat. Rozhled Vám pomůže lépe prokouknout, co je opravdu pokrok a co je jen starý produkt v novém kabátě.

Strojové učení a umělá inteligence se prosazuje do všech odvětví informatiky a dovoluje hledat řešení i pro problémy, které (ač třeba pro lidskou mysl snadné) byly dříve počítačem řešitelné jen obtížně.

Teoretická informatika Vám pomůže objevit hranice a možnosti počítačů a informatiky. Pomocí přesného jazyka matematiky dokážete určit, kde přesně ty hranice jsou a kam přesně ty možnosti sahají.

Ukládání a příprava dat má za cíl naučit Vás pracovat s daty a data skladovat chytře, ať jsou jakákoliv. Opět schopnost, kterou jistě potřebuje každý IT inženýr.

Funkcionální a logické programování Vás naučí programovat i jinak než psaním příkazů. Pak pochopíte, že mnoho problémů a původně složitých programových konstrukcí lze snadno vyřešit, stačí jen opustit zažitá schémata uvažování.

Paralelní a distribuované algoritmy Vám ukážou, že sekvenční uvažování "krok za krokem" je pro děcka. Naučíte se uvažovat tak, aby pro Vás bylo snadné donutit výpočetní systémy zvládat více věcí současně.

Takto jsme uvažovali, když jsme magisterský studijní program na FIT sestavovali. Aby každý z předmětů, kterými budete muset projít, Vám otevřel nové možnosti, donutil Vás najít nový způsob uvažování a nahlížení na problémy a posunul Vás dál, pokud jim věnujete adekvátní úsilí a necháte je na sebe působit.

Jak se vyznat ve specializacích:

Předně je třeba říci, že specializace v našem magisterském studiu nejsou nic osudového. Mají Vám hlavně pomoci najít takovou sadu předmětů, které byste neměli vynechat, když se chcete zaměřit na některou oblast IT do hloubky. Myslíme, že na to uzrál čas, když už máte solidní základ informatiky z bakaláře. Je čas jít do hloubky a tak si prostě zvolte, který z koutů IT je Vašemu srdci blízký. Specializaci můžete snadno změnit i během studia. Tím se Vám změní povinnost splnit předměty specializace na jiné. Jen si musíte ohlídat, abyste na konci měli splněny všechny předměty té specializace, s níž půjdete ke státnicím. Předměty specializace tvoří asi 25%. Pokud změníte specializaci během studia a z té původní máte už nějaké předměty splněny, rozhodně o ně nepřijdete. Stanou se z nich prostě splněné volitelné předměty. A těch potřebujete dalších 25 %. Pro jasnou představu, co obnáší která specializace, můžete nahlédnout do této prezentace.

Budeme rádi, když další studium na FIT zvážíte a rozhodnete se pro něj. Víme, že situace není lehká, ale byla by škoda nechat si ujít příležitost posunout sebe sama zase o kus výš. Proto jste přece na vysokou školu šli. Magisterský program tu od září bude pro Vás, i když se situace s ukončením tohoto akademického roku komplikuje. Uděláme maximum pro to, abyste v něm mohli začít studovat. Dokonce i kdyby se bakalářské státnice vlivem současné situace odsunuly na později. Nemějte strach ani z přijímací zkoušky, jsme připraveni ji kvůli nemožnosti jejího řádného konání prominout.

Pavel Zemčík, Richard Růžička, Jaroslav Dytrych

Sdílet článek

Nahoru