Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 16. dubna 2020

Moje karanténa: Milan Češka

[img]

Jak funguje fakulta, když jsou dveře zavřené? A jak si s novou situací poradili vyučující a zaměstnanci FIT? To zodpoví nový seriál, který jak doufáme, nebude trvat příliš dlouho, s názvem Moje karanténa.

Dnes vám ukážeme, jak prožívá karanténu Milan Češka ml. Působí na Ústavu inteligentních systémů a ve výzkumné skupině VeriFIT a aktuálně učí ve třech předmětech, které se stejně jako ostatní v současné situaci proměnily v online kurzy.

"Teoretickou informatiku v angličtině pro Erasmus studenty vedu prostřednictvím Skype seminářů. V dalších předmětech - IAM a MBA - mám už výrazně více studentů, a tak využívám youtube stream z videokonferenční místnosti CVT. Zde bohužel pociťuji negativa online výuky zejména kvůli horší možnosti interakce se studenty a nutnosti nahradit počítačová a numerická cvičení úkoly a projekty. Snažím se to kompenzovat Skype konzultacemi, které taky hojně využívám pro vedení závěrečných prací," popisuje Milan Češka. Jak dodává, vyzkoušet si online formy výuky považuje za velice užitečné, ale už se těší na další semestr a přímou konfrontaci se studenty. 

Ve svém výzkumu, který se zaměřuje na automatizovaný návrh a analýzu systému, aktivně pokračuje i v době karantény. "Bohužel spolupráce s našimi zahraničními kolegy se zpomalila, jelikož jsou teď trochu jiné priority a plánované návštěvy a konference se ruší," říká. V rámci výzkumné skupiny mu chybí hlavně společný brainstorming před tabulí. "Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že tato situace nám dává prostor na samostudium a výzkumné úvahy, na které by za normálních okolnostech nebyl čas," dodává.

Jeho "domácí kancelář" je neustále v pohybu a často ani není "doma".  "Po rekonstrukci domu se nám ještě nepodařilo vybudovat regulérní domácí kancelář, takže můj home office se redukuje na nootebook, migruje po různých částech domu a snaží se vyhnout aktivitám naší 2leté dcery. Naštěstí je v těchto dnech venku pěkně, takže když potřebuju skutečný klid, vezmu kolo, nootebook, tužku a papír a vyrazím do přírody, kde se vždy dá najít opuštěné místo na práci. Pokud jste to ještě nevyzkoušeli, vřele doporučuji," říká Milan Češka.

Za normálních okolností se ve svém volném čase věnuje různým skupinovým sportům. Ty jsou teď téměř všechny zakázané, a tak využívá právě horské kolo a snaží se objevovat nové a zajímavé trasy v okolí Brna.  "Většinou si s sebou vezmu knížku a když objevím příjemné místo na čtení, tak si udělám větší pauzu. V tomto kontextu vidím jednu výhodu v současné situaci - mohu svůj volný čas a čas pro rodinu lépe směřovat na teplé a slunečné části dne a pracovat po večerech nebo když je škaredě," říká.

Jak dodává, i jemu chybí osobní interakce s kolegy a studenty. "Byl jsem překvapený, jak je pro mě důležitý společný oběd či coffee break, kde je prostor probrat jak pracovní tak soukromé záležitosti. Hned jak se uvolní karanténa, musíme ve VeriFITu uspořádat nějakou společenskou akci," plánuje. 

Sdílet článek

Nahoru