Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 30. dubna 2020

Moje karanténa: Marie Jandová

[img]

Jak funguje fakulta, když jsou dveře zavřené? A jak si s novou situací poradili vyučující a zaměstnanci FIT? To zodpoví nový seriál, který jak doufáme, nebude trvat příliš dlouho, s názvem Moje karanténa.

"Zákaz vstupu na studijní oddělení" hlásají cedule na dveřích fakulty. I když jsou zavřené, neznamená to, že studijní oddělení na FIT nefunguje. Právě naopak. "S kolegyněmi denně vyřídíme spoustu požadavků a dokumentů," říká Marie Jandová, vedoucí studijního oddělení.

Na fakultu dochází třikrát týdně. "Jsou záležitosti, které zkrátka na dálku vyřídit nejde. Ať už se jedná o žádosti, které nám přicházejí poštou, nebo dokumenty, které vyžadují podpis či razítko," říká. Studijní oddělení teď podle ní nejčastěji řeší potvrzení o studiu. "To si mohou studenti nyní nově vytisknout ve StudISu, platnost si pak můžou všichni ověřit pomocí QR kódu. Ne na všech úřadech ale potvrzení bez razítka uznávají, proto často vytváříme a skenujeme nová potvrzení s podpisem a razítkem," popisuje Marie Jandová. Jak dodává, připravuje se také nové potvrzení s elektronickým podpisem.

Studijní oddělení kromě toho řeší také odklady odevzdání závěrečných prací, o které teď studenti žádají o trochu častěji než obvykle. "Zároveň nám stále běží přijímací řízení, denně řešíme žádosti o přednostní přijetí do bakalářského studia či prominutí přijímacích zkoušek do navazujícího magisterského," říká.

Ve dny, kdy nedochází na fakultu, řeší ze své domácí kanceláře zejména nová nařízení, které neustále se měnící situace přináší. "Teď třeba řešíme, jak zajistit a usnadnit, aby mohli studenti ze Slovenska i odjinud ze zahraničí přijet na zkoušky či státnice," říká. Studijní oddělení čeká nová situace také se zápisy, které se letos uskuteční na dálku a korespondenčně.

"Společně s vedením teď řešíme také ochranná plexiskla na pulty, abychom mohli co nejdříve zajistit také kontaktní provoz studijního oddělení," dodává Marie Jandová. 

Jak říká, se svými kolegyněmi je v kontaktu neustále - ať už na oddělení, kde se potkávají třikrát týdně, tak elektronicky, pokud jsou na home-office. Ve své domácí kanceláři teď asistuje Marii Jandové jako kolega jack russel teriér Justin.

"Těsně před uzavřením hranic jsem se vrátila z Velké Británie, kde jsem byla v rámci programu Erasmus+ pro zaměstnance. Musela jsem pak do dvoutýdenní karantény. Teď si užívám, když můžu ve volném čase vyrazit se psem a rodinou na vycházky kolem přehrady nebo pracovat na zahrádce," říká.

Jak dodává, už se těší, až se život vrátí do normálních kolejí - hlavně na to, jak sundá roušku, bude moct s přáteli na pivo nebo se setkat se svými nejbližšími.

Sdílet článek

Nahoru