Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 21. května 2021

Nová aplikace studentů FIT pomáhá najít bezbariérová místa pro očkování a testování

[img]

Usnadnit očkování a testování lidem se sníženou pohyblivostí má nová internetová aplikace Covid bez bariér.cz. Stojí za ní dva studenti z FIT - Josef Kolář a Peter Uhrín. Aplikace, která původně vznikla v rámci předmětu WAP, umožňuje uživatelům vyhledat v interaktivní mapě vakcinační a testovací místa s bezbariérovým přístupem. 

Covid bez bariér je jedinou aplikací, která podobné informace zpracovává. "Očkování je třeba dostat mezi co nejvíce lidí. Aplikací, které se věnují datům souvisejících s pandemií, je celá řada, ale při jejich průzkumu jsme si všimli, že žádná z nich neumožňuje přímo zobrazit místa s přístupem pro handicapované," popisuje Josef Kolář, jak nápad vznikl. 

Aplikace, jejíž funkce i název studenti diskutovali s komunitou vozíčkářů, využívá veřejně dostupná data pomocí API. Na mapě zobrazuje bezbariérová testovací a očkovací místa na konkrétních pozicích a pro každé z těchto míst je možné zobrazit detail, který obsahuje adresu místa, poskytované služby a reference na detailní informace ve státních aplikacích. "Zároveň je možné vyhledat místa podle geografické pozice uživatele nebo vyhledávat pozici v mapě podle adresy. Aplikace poskytuje taktéž filtry pro jednotlivé kategorie míst, je tedy možné zobrazit pouze očkovací či testovací místa," vysvětluje Peter Uhrín. 

Nejnáročnější bylo podle něj vytvořit jednoduché a přístupné uživatelské rozhraní, čas také zabralo testování a optimalizace aplikace pro zobrazení na mobilních zařízeních. Aplikace je nyní plně nasazená a využívají ji desítky lidí. 

Sdílet článek

Nahoru