Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 31. ledna 2024

Zveme na obhajobu disertační práce Jiřího Matyáše. Oponentkou je i profesorka Laura Pozzi z USI Lugano. Na FIT bude i přednášet

[img]

Srdečně zveme na obhajobu disertační práce Ing. Jiřího Matyáše s názvem Využití formálních metod v přibližném počítání. Pod vedením školitelů Milana Češky a Tomáše Vojnara se v ní zabývá oblastí tzv. přibližného počítání. 

Tato oblast vznikla z předpokladu, že ne všechny výpočty ve výpočetních zařízeních (jako jsou např. počítače nebo mobilní telefony) je vždy nutné provádět se stoprocentní přesností. Existuje celá řada aplikací, ve kterých je možné provést pouze přibližný výpočet a kvalita získaného výsledku je stále dostačující. Klíčový je fakt, že přibližný výpočet může být oproti přesnému výpočtu výrazně rychlejší a efektivnější. Použití přibližných výpočtů má tedy potenciál zrychlit dosažení výsledku a zároveň uspořit elektrickou energii, což může vést například k úspoře financí či delší výdrži baterie mobilních zařízení. Příklady aplikací pro přibližné počítání jsou například neuronové sítě nebo zpracování obrazu a zvuku. Podrobnější informace k práci jsou zde.

Obhajoba se koná 14. února od 10 hodin v zasedací místnosti C209 na FIT VUT.

Oponenty jsou profesorka Laura Pozzi ze švýcarské USI Logano,  profesor Akash Kumar z německé TU Dresden a profesorka  Hana Kubátová z ČVUT. 

Profesorka Pozzi bude v rámci své návštěvy na FIT i přednášet a diskutovat na téma aproximativní počítání a syntéza aproximativní obvodů s využitím formálních metod (SMT solving). Více o její návštěvě na naší fakultě zde.

Sdílet článek

Nahoru