Zpráva z FIT

Dne: 13. září 2018

Z Baskicka do Brna. Mireia Diez Sánchez na VUT učí počítače rozumět lidské řeči

[img]

/Události na VUT/ Do moravské metropole přijela před několika lety a stáž na Fakultě informačních technologií VUT se jí zalíbila natolik, že se rozhodla sem vrátit. Dnes Mireia Diez Sánchez pracuje v rámci Marie Curie grantu pro jednu ze světově nejvýznamnějších výzkumných skupin v oblasti dolování dat z řeči Speech@FIT.


Představte si, kdyby počítač dokázal místo vás rozeznat hlasy nejrůznějších lidí. A místo zdlouhavého procházení několikahodinových záznamů z přednášek, porad, jednání nebo televizních pořadů by vám ve vteřině pomohl najít toho řečníka, kterého právě potřebujete.

Na podobném úkolu pracuje v Brně Mireia Diez Sánchez v rámci projektu SPEAKER DICE. Ten se věnuje tomu, jak automaticky rozeznat "kdo kdy mluví". To, co se zdá jako lehká úloha pro člověka, se nyní učí i počítače. A není to vždy úplně jednoduché. "Takzvaná diarizace mluvčích je náročný úkol. Zejména pokud v audiozáznamu mluví více lidí a my neznáme jejich počet. Často mluví v jeden okamžik nebo třeba v různém prostředí," popisuje Mireia. Na Fakultě informačních technologií k řešení podobných zadání využívají pokročilých statistických metod a hlubokých neuronových sítí.

Řečovým technologiím se Mireia začala věnovat už na univerzitě ve svém rodném Baskicku. Během studií několikrát navštívila Brno a práce výzkumné skupiny Speech@FIT ji nadchla natolik, že se rozhodla po dokončení doktorátu vrátit do Brna. Před dvěma a půl lety jí v tom pomohl grant Marie Curie určený pro mladé talentované výzkumníky.
Zatímco před lety si Mireia dokázala Brno spojit jen s Velkou cenou, dnes se ve městě vyzná, oblíbila si pivo a dokonce mluví česky. "Ale dělám hodně chyb," říká mladá vědkyně. "Plynně hovořím španělsky, baskicky a anglicky. Říká se, že naučit se čtvrtý cizí jazyk bývá jednoduché. Ale ne když jde o čtvrtou jazykovou rodinu, nebo zkrátka jen o češtinu," směje se.

Jak přiznává, nelíbí se jí dlouhá česká zima ani fakt, že je tak daleko od rodiny a přátel. "Ale Brno je krásné město, přátelské a s příjemnou atmosférou. Je tu dobrá hromadná doprava, výborné jídlo a spousta možností k cestování. Nejspíš tu zůstanu déle, než jsem původně plánovala," dodává s úsměvem.

Vložil: Lampa Petr, Ing.

Poslední změna: 2020-06-26T15:06:19

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru