Zpráva z FIT

Dne: 18. října 2018

Děkan Fakulty informačních technologií VUT předal medaile za zásluhy v IT

[img]

/Tisková zpráva/ Dvě Medaile za zásluhy o rozvoj informačních technologií včera ve vile Tugendhat slavnostně předal děkan Fakulty informačních technologií VUT v Brně Pavel Zemčík. Ocenil tak dvě osobnosti oboru - Pavla Baudiše, zakladatele společnosti AVAST, a Martina Grigara, předsedu představenstva společnosti AUTOCONT.

Medaile za zásluhy se letos udělovaly poprvé. Fakulta informačních technologií tak chce ocenit ty, kteří se zasloužili o rozvoj oboru. "Tím plníme nejen svou společenskou povinnost, ale zejména vyjadřujeme úctu těm, kteří dlouhodobě a systematicky pracují v oboru informačních technologií a jejichž práce má pro ekonomiku i společnost velký přínos. Všechny takové lidi ocenit medailí nemůžeme, proto bychom rádi, aby ocenění bylo bráno jako symbol úcty všem, kteří se snaží o rozvoj informačních technologií," uvedl Pavel Zemčík, děkan Fakulty informačních technologií VUT.

Ta ocenila Pavla Baudiše a Martina Grigara jako příklady velmi úspěšných podnikatelů, kteří dlouhodobou usilovnou prací vybudovali společnosti s významem přesahujícím Českou republiku. "Pavel Baudiš měl zásadní podíl na vybudování a rozvoji světoznámé firmy AVAST podnikající v počítačovém software, v oblasti antivirových a bezpečnostních technologií. Martin Grigar je zakladatelem významné české firmy v oblasti informačních technologií. AUTOCONT vyrostl na výrobě počítačů, dnes je jeho doménou nejen složitá IT infrastruktura, ale rovněž outsourcing a podnikové informační systémy," doplnil Pavel Zemčík.

Pavel Baudiš, zakladatel společnosti Avast (vlevo) | Autor: Igor Šefr

Medaile s motivem Brna, fakulty a IT prvků vznikly v medailérské dílně Petra Kazdy podle návrhu sochaře Michala Vitanovského. Oceněné osobnosti si je z rukou děkana převzaly na slavnostní akci ve vile Tugendhat 17. října 2018.

"Je to především ocenění práce celého dnes více než tisícihlavého týmu AUTOCONTu. Potěší o to více, že přichází od brněnského VUT, které bylo jedním z našich prvních opravdu velkých zákazníků a které připravilo výborně do života mnoho z oné tisícovky zaměstnanců," řekl Martin Grigar. "Ocenění si velmi vážím. Za třicet let v oboru jsem měl tu čas potkat spoustu šikovných lidí, a velká řada z nich byla absolventy právě Fakulty informačních technologií," dodal Pavel Baudiš.

[img]
Medaili převzal i Martin Grigar, předseda představenstva Autocont | Autor: Igor Šefr

Avast je jedním z největších poskytovatelů zabezpečení na světě, který používá technologie nové generace k boji proti kybernetickému zločinu v reálném čase. Firmu založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, který je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dnes je Avast druhou největší antivirovou a bezpečnostní firmou na světě.
Autocont je v současné době největším a nejvýznamnějším českým dodavatelem informačních a komunikačních technologií v České republice i na Slovensku. Zaměřuje se na poskytování komplexních IT řešení a služeb pro firemní klientelu a státní správu. Její brněnskou pobočku založil v roce 1991 Martin Grigar, který se během následujících sedmi let propracoval až na post ředitele celé společnosti.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2020-06-26T15:04:17