Zpráva z FIT

Dne: 20. června 2018

Miloš Musil získal za svou práci v oblasti bioinformatiky Cenu Josepha Fouriera

[img]

/Tisková zpráva/ Prestižní Cenu Josepha Fouriera dnes převzal Miloš Musil, student doktorského programu Fakulty informačních technologií VUT. Druhé místo a speciální cenu národního superpočítačového centra IT4Innovations získal za svou práci v oblasti bioinformatiky.


Odborná porota ocenila tři projekty Miloše Musila. Prvním je webová služba PredictSNP2, která pomáhá lékařům odhadnout vliv nukleotidových mutací na lidské zdraví. "Pokud lékaři mají nemocného pacienta a neznají povahu mutace, která tuto nemoc způsobila, mohou celý jeho genom nasekvenovat a porovnat s referenčním genomem vytvořeným z populace. Uvidí tak, kde se v DNA jejich pacienta něco odchyluje - tyto odchylky pak můžou vložit do našeho nástroje a ten se pokusí odhadnout, zda konkrétní mutace jsou škodlivé, či nikoliv. Záměrem je tedy pomoci odborníkům vytřídit, na které mutace by se měli zaměřit jako první," vysvětluje Miloš Musil.

Druhý projekt má název HotSpot Wizard. Jde o nástroj, který odborníkům pomáhá vytipovat potenciálně zajímavá místa v proteinu, jejichž mutací by mohli dosáhnout lepších vlastností, jako je například jejich stabilita či aktivita. "V laboratořích by tak nebylo nutné zkoušet desetitisíce různých mutací, což je časově i finančně velmi nákladné. Nástroj pomáhá vytipovat pozice v proteinu, které by byly vhodné k dalším experimentům," popisuje Miloš Musil.


[img]
Doktorand Miloš Musil převzal ocenění na francouzském velvyslanectví | Autor: archiv Ceny Josepha Fouriera

Porota také ocenila jeho práci na projektu FireProt - nástroji, který prostřednictvím dvou rozdílných metod dokáže automaticky navrhnout sadu mutací, které by stabilizovaly protein pro jeho další využití v náročných podmínkách, např. v průmyslu.


Ocenění z rukou nobelistů
Slavnostní předání se uskutečnilo 20. června 2018 na recepci v Buquoyském paláci, sídle Francouzského velvyslanectví. Ocenění laureátům předali nositelé Nobelovy ceny Jean-Marie Lehn, Jean-Pierre Sauvage a Serge Haroche.
Vědecká soutěž Cena Josepha Fouriera má za cíl ocenit nejlepší studenty, kteří svojí výzkumnou prací významně přispějí v oblasti informatiky a informačních technologií se zaměřením na návrh a využití výpočetních algoritmů a metod, simulací a modelování a na manipulaci s velkými objemy dat.

V loňském roce Cena Josepha Fouriera putovala rovněž na Fakultu informačních technologií VUT. Za svůj projekt automatické analýzy dopravy ji získal student doktorského studia Jakub Sochor.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2020-06-26T15:14:44

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru