Monitoring

Dne: 16. července 2019

Deník: Postavil stroj na falšování podpisů

Datum vydání: 16.07.2019 | Zdroj: Brněnský deník | Rubrika: Jižní Morava/aktuálně | Strana 2 | Autor: LADISLAV ZOUHAR

Vyvinul přístroj, který dokáže zfalšovat podpis. Jan Pawlus z brněnské Fakulty informačních technologií zkonstruoval vynález, když se zabýval diplomovou prací. 
Vyrobil si speciální propisku, která snímá data o tahu rukou při psaní. Upravená 3D tiskárna pak pomocí obyčejné propisovací tužky zfalšuje podpis. "Nejtěžší bylo vyvinout program na zpracování dat z propisky, podle kterých tiskárna podpis zfalšuje. Potřeba je i fotka originálu, podle které program podpis zpřesní," vysvětluje Pawlus. 
K výzkumu falšování podpisů ho přivedl vedoucí práce Martin Drahanský. "Jeho tým se zaměřuje na biometriku, která mě zajímala, a rozpoznávání lidí na základě jejich charakteristických rysů, jako jsou otisky prstů, snímek sítnice a podobně," říká Pawlus. 
Cíl vědců je být o krok napřed před zločinci, kteří biometrická data zneužívají. 
"Falšování podpisů byla poslední oblast, kterou tým neměl zmapovanou," představuje svou motivaci novopečený inženýr. 
Výzkumníci spolupracují i s policií. "V mém případě policejní písmoznalci hodnotili moje výsledky a zkoumali, jak kvalitní falzifikát jsem vytvořil," říká Pawlus. Jeho práci omezovalo vybavení. Většinu součástek si kupoval sám, protože na proplácení přes fakultu neměl čas. 
"Levné senzory byly hlavní důvod, kvůli kterému písmoznalci moje padělky odhalili poměrně snadno," přiznává mladý výzkumník. 
Kdyby ale použil dražší přístroje, mohli mít znalci problém. Drahanský chce proto ve výzkumu pokračovat. "Nabídl jsem jim svou spolupráci, ale sám výzkum vést nebudu, protože jsem se nepřihlásil do doktorského studia a šel do praxe," vysvětluje Pawlus.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2019-08-09T15:55:19

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru