Monitoring

Dne: 19. listopadu 2019

Nemocné oči odhalí jen fotka z mobilu

Brněnský deník| 19.11.2019 | Rubrika: Brno| Strana 3 | Autor: Veronika Kusalíková

Červené oči na fotkách?
Při focení s bleskem nic neobvyklého.
Pokud však svítí žlutě, jde o takzvanou leukokorii, která může upozornit až na devět očních vad. Mobilní aplikaci Eye check, která podle jediné fotky pozná, jestli má člověk oči zdravé, nebo by měl jít k doktorovi, si stahují lidé z celého světa.
Absolvent informatiky na Vysokém učení technickém v Brně Pavel Hřebíček aplikaci vytvořil jako součást své diplomové práce. Princip je podle něj jednoduchý. "Stačí se vyfotit s bleskem nebo vybrat fotku z telefonu a počkat na výsledek," vysvětluje. Nemocný zrak na fotce prozradí žlutavý odlesk. "Když zdravého člověka vyfotíte s bleskem, ten projde zornicí, kde se odrazí od prokrvené sítnice.
Takovým způsobem vzniká efekt červených očí. U člověka s oční vadou si můžeme mezi zornicí a sítnicí představit překážku, která brání v odrazu od prokrvené sítnice. Proto je na fotce žlutý, a ne červený odraz v očích," vysvětluje Hřebíček.
Na projektu mladý informatik spolupracoval s brněnskými lékaři. "Pomohli mi tuto problematiku lépe pochopit. Medicína a informační technologie jsou propojené, navzájem si pomáháme," vyzdvihuje. Za svou práci získal začátkem listopadu druhé místo v celorepublikové soutěži Edwards o nejlepší technicky zaměřenou diplomovou práci. "Mrzelo mě, že má bakalářská práce skončila jen v šuplíku a neměla využití.
Proto jsem se rozhodl, že když už na diplomové práci strávím tolik času, udělám něco, co může využít kdokoli," uvádí absolvent.
Mobilní aplikaci, která je k dostání zdarma, si stáhlo už přes osm tisíc uživatelů.
Vzhledem k tomu, že je dostupná v češtině i angličtině, mají ji v telefonu lidé ze všech koutů světa. "Nejvíc si zrak testují Evropané a Američané. Aplikaci si však stahují i v Pacifiku, Africe, Indii či v Karibiku," tvrdí mladík.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2020-01-09T12:55:43

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru