Zpráva z FIT

Dne: 7. ledna 2017

Na FIT patří kdokoliv se zájmem o techniku. S IT titulem je pak možné pomoci v téměř jakémkoliv oboru

[img]

Drahomíra Hermannová je absolventka FIT, dnes pracuje jako výzkumnice v Národní laboratoři v Oak Ridge v americkém státě Tennessee. Tam zkoumá, jak zefektivnit vědcům jejich práci prostřednictvím umělé inteligence. 

Věděla jste od začátku, že chcete studovat IT?

Musím se přiznat, že jsem dlouho nevěděla, co chci studovat, a IT jsem si vybrala téměř až na poslední chvíli. Na IT se mi líbila představa, že bych jednoho dne v rámci své profese mohla vytvářet praktické věci, které někomu můžou pomoci, usnadnit práci nebo umožnit něco nového. To se mi rozhodně splnilo a na všech místech, kde jsem kdy měla možnost pracovat, jsem se podílela na praktických projektech od softwaru pro kontrolu výroby po dolování informací z vědeckých článků, které pomáhaly (a mnohé stále pomáhají) mnoha lidem.

Co nakonec rozhodlo? 

Na IT se mi líbila různorodost oboru. To, jak je IT různorodé, jsem si ale plně uvědomila až během studia, a je to pro mě teď jeden z hlavních důvodů, proč si velmi cením oboru, který jsem si vybrala. S IT titulem je možné pomoci v téměř jakémkoliv oboru, od bezpečnosti, průmyslu a práva, po biologii, medicínu a umělou inteligenci. IT je podle mě z tohoto důvodu jeden z nejzajímavějších a nejpraktičtějších oborů a FIT byl v tomto ohledu vynikajícím místem ke studiu, protože jsem měla možnosti se seznámit se spoustou různých zaměření už během studia.

S jakou znalostí IT jste na školu šla? 

Když jsem nastoupila na FIT, nebyla jsem si zpočátku jistá, jestli IT je opravdu obor pro mě a jestli na FIT patřím. Před nástupem na FIT jsem nevěděla o IT téměř nic. Díky vstřícnosti učitelů ke studentce se spoustou otázek, skvěle zpracovaným předmětům a přátelskému studijnímu kolektivu jsem ale velmi rychle pochopila, že na FIT patří kdokoliv se zájmem o techniku. Teprve s odstupem času jsem si uvědomila, jak skvělí byli učitelé a asistenti, se kterými jsem se během studia na FIT setkala.

[img]

Co vás pak nejvíc bavilo?

Moje nejoblíbenější část všech předmětů vždy byly projekty, protože jsem si při nich mohla vyzkoušet něco nového, a ve všech předmětech byly projekty skvěle připravené a promyšlené. Díky školním projektům jsem se také naučila nebát se jakékoliv nové technologie nebo problému. Když teď zpětně vzpomínám na FIT, uvědomuji si, že studium tu nebylo jednoduché - ne nutně z důvodu náročnosti studijní látky, ale proto, že vyžadovalo čas strávený nad projekty. Projekty byly někdy náročné, ale po každém novém problému, který se mi podařilo vyřešit, mi stouplo sebevědomí a důvěra v mé technické schopnosti, a když jsem dokončila studium, věděla jsem, že nebudu mít problém se uplatnit. Studium na FIT není zdarma, ale o to více jsem se toho naučila a cením si svého titulu.

Co z toho, co jste se naučila, dnes využíváte v praxi?

Jedna z věcí, kterou mě FIT naučil a ze které stále těžím, je vyvíjet kvalitní software a pracovat v týmu. FIT je v této oblasti skvělá škola a díky znalostem z předmětů a zkušenostem s praktickými projekty z FIT jsem v tomto ohledu všude obstála na výbornou. V mé současné práci se zaměřuji na vědeckou činnost, a i teď je pro mě tato síla v softwarovém inženýrství nedocenitelná.

V rámci studia i po něm jsi procestovala spoustu zemí. Máte srovnání, jak vypadají podobné školy v zahraničí?

Na FIT se mi vždy moc líbila budova fakulty, a technické zázemí a vybavenost školy. Během studia i po něm se mi podařilo navštívit různé univerzity po celém světě a FIT je stále jedním z nejhezčích studijních míst, které jsem kdy navštívila. Budova FIT pro mě vždy vytvářela skvělou studijní atmosféru a s radostí vzpomínám na všech pět let strávených na fakultě. Skvělé - a po návštěvě jiných škol už teď také vím, že nestandardní - bylo také vybavení, podpora studentů a nabídka mimoškolních aktivit. Během celého studia jsem měla přístup ke školním serverům a všemožnému hardware, využívala školní prostory ke studiu, ale především jsem se díky FIT podívala na několik Evropských univerzit na letní školy i na celosemestrální studium, což mi otevřelo dveře k doktorskému studiu v Anglii.

FIT podle mě také vyniká důrazem na kvalitu výuky, pochopení materiálů a vštěpení správného inženýrského uvažování studentům. Já jsem se na FIT díky tomuto přístupu naučila přemýšlet nad problémy analyticky, rozložit je na řešitelné části a především umět obhájit svoje řešení. Absolventi FIT jsou tak zdatní inženýři, že v oddělení na univerzitě v Anglii, kde jsem dělala svůj doktorát, a kde studují studenti z celého světa, mají "FIŤáci" z Brna v tomto ohledu velmi dobrou pověst, která je předchází!

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2020-06-10T16:20:08

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru