Zpráva z FIT

Dne: 27. května 2020

Studenti představili nejlepší IT nápady. Konference Excel@FIT letos proběhla online

[img]

Již pošesté se ve středu uskutečnila na Fakultě informačních technologií VUT studentská konference inovací, technologie a vědy v IT Excel@FIT. Ta představuje nejlepší nápady studentů informačních technologií. Ti kvůli mimořádné situaci letos své práce prezentovali online. 

Více než 30 prací vybrala komise složená z odborníků z akademické i komerční sféry do finále konference Excel@FIT 2020. Ta se snaží ukázat praktická řešení studentů IT - ti v letošním roce představili například mobilní aplikaci, která pomáhá uživatelům s výběrem barvy před malováním pokoje, nástroj, který detekuje chyby v programu, nebo platformu, jež slouží k odhalování kriminálníků, kteří využívají pro svou ilegální činnost kryptoměny. 

Aplikaci pro Android, která umožňuje měnit barvy na stěně v reálném čase, představil na konferenci Dominik Vagala. "Asi před dvěma lety jsem se chystal vymalovat pokoj a nedokázal jsem si vybrat barvu. Přece jen to není jednoduché, představit si, jaká barva by se hodila nejvíce. Zkoušel jsem existující aplikace, ale ty nebyly kompatibilní s mým mobilním zařízením. Proto jsem musel sáhnout po grafickém editoru na počítači a barvy si měnit tam. Tento proces byl velmi zdlouhavý a vadilo mi, že se nemůžu volně pohybovat po pokoji a sledovat ho s barvami z různých úhlů," popsal svou motivaci Dominik Vagala. Aplikaci se mu podařilo dokončit a zveřejnil ji na Google Play pod názvem PaintmyRoom. 

Vladislav Bambuch vytvořil zase funkční platformu, která může pomoci při detekci kriminálníků, jež využívají pro svou ilegální činnost kryptoměny. Jeho práce při tom využívá dolování dat z veřejně dostupných webových stránek. "Samotné dolování může trvat i měsíce, a proto jsem se zaměřil hlavně na zrychlení tohoto procesu. K tématu jsem se dostal v rámci univerzitního projektu. Problematika, která může navíc pomoci k větší bezpečnosti na internetu, mě nadchla a uviděl jsem příležitost pro vybudování něčeho zajímavého, co neskončí v 'diplomkovém šuplíku'," uvedl Vladislav Bambuch. Výsledkem jeho práce je platforma, která slouží jako základ pro budoucí napojení dalších webových zdrojů a integraci s jinými projekty na FIT VUT. 

Zařízení, které je schopné zobrazovat nejrůznější upozornění z telefonů podobně jako třeba u chytrých hodinek, vytvořil Román Bártl. Příchozí hovory, SMS zprávy či notifikace ostatních aplikací se zobrazují ve formě ikon na maticovicém displeji vyrobeném z LED diod. "Aktuálně mám vytvořený funkční prototyp. Součástí práce bylo i vytvoření aplikace, která se stará o spárování telefonu a zařízení - sám uživatel může nastavit, jaká upozornění si chce nechat zobrazovat a jaká ikona je bude reprezentovat," popisuje Roman Bártl. 

[img]

FOTO: Roman Bártl

Na systému, který umožní lokalizaci lidí v budovách, pracuje zase s brněnskou firmou Sewio Michal Ormoš. "Všichni jsme zvyklí používat své telefony, aby nám pomohly s navigací - díky systému GPS se dokážeme kdekoliv v otevřeném prostoru 'najít' a určit si správný směr. Ale uvnitř budovy narážíme na to, že to nefunguje - náš telefon potřebuje přímé vzdušené spojení se satelity na obloze," vysvětluje. Technologie lokalizace uvnitř budov, která je založená na ultra-širokopásmovém vysílání se specializovaným hardwarem, se už pomalu dostává do nejnovějších telefonů a narozdil od GPS umožňuje lokalizovat tam, kde to doposud nebylo možné. "Díky této technologii by tak například v současné krizové situaci správci mohli sledovat pohyb lidí v budově, zda dodržují odstupy, a v případě, pokud by se nákaza potvrdila, zjistit, s kým se za posledních 24 hodin potkali," říká Michal Ormoš. Výsledkem jeho roční práce na projektu je testovací sada, která dokáže automatizovaně validovat tuto technologii napříč jejím vývojem. 

Na konferenci představila svou práci také Monika Mužikovská. Té se podařilo rozšířit nástroj ANaConDA pro detekci chyb v paralelních programech. "Ty mohou být velmi závažné a v minulosti bohužel stály i lidské životy - známý je například případ Therac-25, kdy paralelní chyba způsobila, že přístroj pro radioterapii vyslal mnohonásobně vyšší dávku záření. ANaConDA a jiné podobné nástroje umí paralelní chyby detekovat v programech, které pro paralelismus využívají vlákna. Další velkou skupinu víceprocesových programů ale známé nástroje doposud analyzovat neuměly," vysvětluje Monika Mužikovská. 

Svou práci na konferenci neprezentovali jen studenti FIT. Své rychlé, robustní a modulární řešení detekce osob a rozpoznání jejich lidských rysů z obrazových dat představil také student biomedicínského inženýrství FEKT VUT Lukáš Dobiš. "Nejprve se zjistí poloha tváře osoby, z ní je následně možné určit pohlaví, emoci či věk. Na nalezení tváře a určení rysů jsem použil kombinaci více konvolučních neuronových sítí, na každou podúlohu se použila jedna síť," říká Lukáš Dobiš. Jak dodává, umělá inteligence ho vždy zajímala a s rozšiřujícím dopadem neuronových sítí na náš každodenní život chtěl porozumět a zjistit limity těchto technologií. 

[img]

Odborný panel ocenil celkem 20 prací studentů. Cenu Jiřího Kunovského, o které rozhodla více než 900 hlasy veřejnost hlasováním na internetu, získalo celkem šest projektů. Dalších 20 cen rozdali také průmysloví partneři. Ocenění autoři získali stipendia celkem za více než 180 tisíc korun. "Konference Excel@FIT nabízí studentům příležitost prezentovat své nápady a výsledky svých prací. Opatření, která mimořádná situace přinesla, však bohužel znemožnila připravit konferenci Excel@FIT tak, jak jsme na ni byli zvyklí. Některé části programu jsme nuceni zcela zrušit, jiné přenést do digitálního světa. I přes různá omezení většina studentů tvrdě pracovala na svých projektech a my máme velkou radost z rozsahu a kvality studentských výsledků," uvedl Vítězslav Beran, proděkan pro vnější vztahy na FIT VUT a výkonný předseda rady Excel@FIT.

Výsledky i ukázky prací najdete ZDE.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2021-02-11T14:34:35

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru