Zpráva z FIT

Dne: 10. června 2020

Naše práce hýbe světem a pomáhá k významným objevům

[img]

/Absolventi/ Mikroskopie je fascinující, říká absolvent FIT Jaroslav Kadlec. U Thermo Fisher Scientific, jednoho z největších výrobců elektronových mikroskopů na světě, pracuje jako software manager na tom, aby se pod jeho vedením rozvíjeli lidé i nové technologie.  

Jakou roli hrají dnes IT specialisté při vývoji mikroskopu? 

Elektronové mikroskopy jsou dnes tak složité, že by to bez softwaru nešlo. Při vývoji nových modulů nebo nové funkcionality SW je zapojena spousta vývojářů. Starají se o návrh architektury, prototypování, implementaci, modernizaci použitých technologií. Práce na SW zasahuje od komunikace s HW moduly až po uživatelské rozhraní aplikací. Spousta lidí předpokládá, že se jedná hlavně o vývoje firmware, ale to je chyba - 99 procent práce je na aplikacích.

Proč vás zaujala právě mikroskopie? 

Dříve jsem si nedokázal představit, co všechno obnáší, ale mikroskopy jsou fascinující. Umí se nejen dívat, ale i obrábět, tvořit, stavět a dokonce i tisknout. Najdete je dnes ve všech odvětvích - stojí u všech zásadních vědeckých objevů, ale i u běžné výroby. Naše mikroskopy se například podílejí na výzkumu viru ZIKA, HIV, umožňují vývoj nových materiálů i zmenšení mobilních telefonů. Vidíme, že naše práce hýbe světem a že pomáhá k významným objevům. To je, myslím nejen pro mě, obrovská motivace. 

Působíte jako software manager. Čemu se konkrétně ve své práci věnujete? 

Ta role je vícestranná. Mám pod sebou tým lidí, kteří pracují na různých softwarech, a snažím se jim pomáhat, aby se zlepšovali a aby všechny problémy, které mají nebo můžou mít, překonávali. Nejde jen o podporu jejich práce, ale také o vývoj a vzdělávání. Mám na starosti ale také technické vedení několika projektů. Teď například pracujeme na vývoji nové generace mikroskopů Scios. Je to mikroskop střední třídy, který se hodně využívá v materiálových vědách a ve firmách, jež vyvíjí a vyrábí polovodičové součástky. A co je pro mě důležité - pořád se přímo podílím na vývoji SW a aktivně programuju.

Co dnes využíváte z toho, co jste se naučil během studií? 

Hrozně moc mi dalo doktorské studium. Jednak tým lidí kolem Ústavu počítačové grafiky a multimédií, který byl skvělý a hodně jsem se od nich naučil. A pak také možnost učit a dostat se do kontaktu se studenty - člověk přemýšlí jinak, pokud se sám učí nebo něco dělá, a pokud to má předat dál. Z obou zkušeností těžím hodně dodnes. 

[img]

Jaroslav Kadlec. Zdroj: Thermo Fisher Scientific 

Se studenty pracujete hodně i dnes. Proč je pro vás spolupráce s univerzitami důležitá? 

Ve vývoji potřebujeme šikovné lidi, které baví se učit a přemýšlet. Takoví na FITu jsou a takové si rádi vybíráme. Studenti se pak u nás mohou dostat k opravdu pokročilým technologiím a naučit se toho mnoho. Nevýhoda pro některé je, že to nejde tak rychle - pochopit, jak funguje mikroskop, trvá několik měsíců. V mém týmu pracují studenti na vývoji softwaru na poměrně těžkých úkolech. 

Jaké kvality by měl mít tedy člověk, který pracuje ve vašem oboru? 

Na pohovorech vždy preferuju lidi, kteří se zajímají a jsou nadšení. Je to pro mě často důležitější než to, že dokonale ovládají něco, čemu se věnují posledních x let. Hledáme lidi, kteří se chtějí posouvat a učit. 

V čem se "musíte" posouvat a učit vy? 

Každý den přináší spoustu výzev a zajímavých momentů a já se snažím se s nimi co nejlépe poprat. Naučit se něco nového nebo se poučit z chyb, které jsem udělal, tak musím vlastně úplně každý den. Hodně mě baví zkoušet nové technologie a pomáhat lidem se posouvat dál. U technologií je rozsah obrovský a udržet si trochu přehled je docela makačka. A vidět se posouvat a růst lidi, na které máte vliv, je obrovská radost. A od nich se zase pak zpětně učím já.

[img]

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2021-02-11T14:29:10

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru