Zpráva z FIT

Dne: 2. července 2020

Kateřina Žmolíková získala za svou práci v oblasti separace řeči Cenu J. Fouriera

[img]

Prestižní Cenu Josepha Fouriera dnes převzala Kateřina Žmolíková, studentka doktorského programu Fakulty informačních technologií VUT. Třetí místo získala za svou práci v oblasti separace řeči. Ocenění, které se uděluje doktorandům za úspěšnou výzkumnou práci v oboru počítačových věd a informatiky, převzala v budově Francouzského institutu v Praze z rukou francouzského velvyslance Rolanda Galharaguea.

Kateřina se ve své práci věnuje extrakci řečníka ze směsi. "Z nahrávky, na které mluví více lidí zaráz, se snažíme dostat řeč pouze jednoho určeného řečníka a všechny ostatní odstranit. To může sloužit jako předzpracování pro různé další technologie jako přepis řeči na text, při kterém jinak výrazně klesá přesnost, když na nahrávce mluví více řečníků," vysvětluje. Jak dodává, práce z velké části vznikala ve spolupráci s výzkumnou laboratoří NTT v Japonsku.

Technologie, na které Kateřina pracuje, má dnes široké využití. Populární jsou například různí osobní asistenti jako Alexa či Google Home, technologii je možné využít také v aplikacích pro neslyšící nebo třeba pro automatické titulkování.

Cenu J. Fouriera každoročně vyhlašuje Francouzské velvyslanectví v Praze ve spolupráci se společností Atos. V soutěži se každoročně utkávají autoři nejlepších prací se speciálním zaměřením na návrh a využití výpočetně náročných algoritmů a metod, simulací a modelování či na manipulaci s velkými objemy dat. Letos se o cenu ucházela více než desítka kandidátů z předních českých univerzit. Výherci obdrží finanční podporu a dostanou možnost vycestovat na stáž do výzkumné laboratoře do Francie. Vloni získal 1. místo Vojtěch Mrázek za svou práci v oblasti využití strojového učení pro optimalizaci a aproximaci číslicových obvodů.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2021-02-11T14:26:10

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru