Zpráva z FIT

Dne: 7. srpna 2020

Vývoj systémů monitorujících zdraví člověka a automatizaci dopravy řeší nový celoevropský projekt. FIT je součástí

[img]

Nový evropský projekt NextPerception, který odstartoval v květnu letošního roku, řeší inteligentní snímání pacientů ve zdravotnictví, ale zároveň i téma vývoje automatizovaného řízení. Mezi zapojené vědce z evropských institucí patří i výzkumníci z VUT - z Fakulty informačních technologií, CEITEC VUT a z Ústavu biomedicínského inženýrství FEKT.

Finanční podpora projektu ve výši 30 miliónů eur by měla umožnit pokrok ve včasné diagnostice při zhoršení zdravotního stavu pacientů. Zároveň je i cílem otevřít cestu, která by v rámci automatizované dopravy budoucnosti mohla vést ke zlepšení bezpečnosti chodců a cyklistů.

Právě této části projektu se věnují výzkumníci z FIT VUT. "Chceme se zaměřit na detekci účastníků provozu i na výzkum monitorování životních funkcí s použitím technologie milimetrových radarů," uvedl Lukáš Maršík, který se na projektu podílí. Úkolem kolegů z CEITEC VUT, na kterém spolupracují s Ústavem biomedicínského inženýrství FEKT, pak bude vyvíjet systémy nositelné na těle (tzv. wearable devices). Ty umožní vyhodnocování nejen sportovních aktivit, ale zejména vitality a zdraví uživatele.

Snímací technologie se staly součástí našeho každodenního života. Lidé se totiž stále více při rozhodování spoléhají na komplexní inteligentní systémy. Patrné to je nejen ve zdravotnictví, kde monitorují i ty nejmenší změny zdravotního stavu pacienta, ale také v dopravě, kde autonomní řízení přebírá kontrolu nad vozidlem. "Rozhodování se stále více přenáší z lidí na stroje. Výjimkou nejsou ani potencionálně rizikové oblasti, jako je zdravotnictví nebo doprava. Proto je zásadní zajistit, aby technologie snímání a usuzování byly bezpečné a spolehlivé," komentuje důležitost projektu NextPerception jeho manažer Johan Plomp z finského VTT Technical Research Centre, který je hlavním koordinátorem projektu.

Na tříletém projektu NextPerception spolupracuje celkem 43 institucí a společností, více informací najdete ZDE.

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2021-02-11T14:25:07

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru