Zpráva z FIT

Dne: 23. října 2020

Dobrý nápad, odvaha, slušnost a zápal. IT osobnosti v debatě FIT popsali svou cestu k úspěchu

[img]

Na 250 účastníků si virtuálně přišlo poslechnout čtvrteční panelovou diskuzi čtyř IT osobností s názvem Od studenta k CEO/CTO. Martin Cígler, Jan Najvárek, Jan Kořenek a Zbyněk Poulíček se v rámci ní s posluchači podělili o své zkušenosti nejen ze začátků jejich podnikání.

Jeden začínal jako programátor ve výzkumném veterinárním ústavu, druhý jako student Fakulty informačních technologií, třetí rozbíhal firmu jako vědec na FIT, čtvrtý po náhodném setkání se spolužákem. Jedno měli hosté čtvrteční diskuze společné: všem se podařilo rozjet byznys, který dnes tvoří "jihomoravské Silicon Valley". A shodují se: teď je možná ten nejlepší čas začít se svým nápadem podnikat.

"Pokud jste studenti nebo čerství absolventi, pravděpodobně ještě nemáte vlastní rodinu ani hypotéku, tedy žádné velké závazky. Obrovská výhoda nás ajťáků navíc je, že k tomu, abychom začali vytvářet produkt, nám stačí "jen" notebook a hned se do toho můžeme pustit," říká například Zbyněk Poulíček ze společnosti GINA Software. Tu založil právě ještě jako student FIT, když hledal téma diplomové práce. Dnes jeho firma vyvíjí mapový systém, který využívají hasiči, záchranáři i mezinárodní organizace po celém světě pro koordinaci týmů v terénu.

"Sebelepší vize ale nestačí. Dobrý nápad je samozřejmě důležitý, stejně důležité je ale také vidět, jak s ním přijít na trh," popsal Martin Cígler ze společnosti Solitea, která pod jeho vedením vyrostla z malé brněnské firmy v mezinárodní holding s 1300 zaměstnanci a dvoumiliardovým obratem. Jak dodává, důležité je v začátcích získat dobrou reputaci. "Začínající firmy obvykle nemají velké peníze na marketing. Rozjezd je tedy o pár spokojených zákaznících, to znamená, že tu práci musíte dělat od začátku hodně dobře a poctivě," dodává.  

S obojím souhlasí Jan Kořenek. S partou nadšenců založil s dalšími výzkumníky z FIT spin-off firmu Invea Tech, z níž jsou dnes dvě světově úspěšné společnosti Flowmon Networks a Netcope Technologies, které patří mezi lídry v oboru a dodávají řešení takovým gigantům, jako je třeba Intel. "Na začátku ale stála technologie, kterou nikdo neznal. Přicházeli jsme na trh, který vlastně neexistoval. Navíc technologie nerovná se produkt, a už vůbec ne úspěšný produkt. Museli jsme se zaměřit na komunikaci se zákazníky - aby se dozvěděli o naší technologii, ale také abychom získali feedback, jak má produkt vypadat. Začátky byly těžké, je důležité najít odvahu a vystoupit z komfortní zóny," vzpomíná Jan Kořenek.

Jak říká poslední host diskuze, Jan Najvárek, je důležité mít také štěstí. "Ale také velkou vášeň. Je důležité dělat to, co vás baví. Když u toho uspějete, je to skvělé, když ne, dělali jste pár let něco, co vás bavilo, a to není prohra. Je ale třeba vytrvalost, protože někdy to trvá, než se úspěch dostaví, a určitá snášenlivost rizika," říká spoluzakladatel jedné z nejinovativnějších českých společností ARTIN, který se také podílí na vývoji autonomních vozidel RoboAuto či BringAuto.

Jak se hosté shodli, není lehké být v začátcích "tím s nápadem", technikem, manažerem i obchodníkem v jednom. "Technická znalost je ale klíčová. Startup jen s obchodníkem by nefungoval," míní Jan Najvárek. Jak dodává Jan Kořenek, budoucí startupisté musí být připraveni řešit vše. "U technologických firem ale není špatné, když se sejdou ideálně budoucí CEO a CTO a můžou si chybějící kompetence vzájemně doplňovat. Je ale důležité, aby měli stejný mindset," říká. Skladba vlastností a dovedností v týmu je důležitá i podle Zbyňka Poulíčka, stejně jako autentičnost. "My jsme byli tři ajťáci, ale jak nám tehdy i poradil konzultant z JIC, v začátcích nikdo neprodává lépe než vy sami jako nositelé nápadu," říká Zbyněk Poulíček. Martin Cígler zároveň apeluje na slušnost a poctivost, nejen co se týká slibů možným zákazníkům či investorům. "Bez odvahy to nejde. Důležitá je ale slušnost, vaše historie se s vámi ponese po celou dobu. Zkrátka jaký pán, takový krám," říká. 

Pokud vás zajímají další témata debaty, na záznam se můžete podívat ZDE. Panelová diskuze byla součástí programu Star(t)up@FIT. Dalším ze série zajímavých hostů programu bude Martin Kešner s online diskuzí na téma Od nápadu k produktu

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2021-02-02T17:02:10

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru