Zpráva z FIT

Dne: 7. července 2022

Při výzkumu se musí člověk neustále učit. Je to skvělé zaměstnání pro zvídavé lidi, říká absolvent, který pracuje v Singapuru

[img]

V dalekém Singapuru pracuje už přes dva roky absolvent FIT Jakub Pružinec. V Nanyang Technological University (NTU) působí jako výzkumný asistent v HP-NTU Corporate Lab, nové laboratoři, která vznikla spoluprací mezi univerzitou a firmou HP. "Člověk tu tak ochutná jak akademický svět, tak průmysl," říká Jakub Pružinec. 

Na singapurskou univerzitu se dostal poměrně netradičním způsobem. "Po dokončení bakalářské práce jsem hledal výzkumné příležitosti, při kterých bych nasbíral zkušenosti a hlavně reference pro budoucí doktorské studium. Narazil jsem na univerzitní stránky profesora Liu Yanga, jenž vede několik bezpečnostních laboratoří na NTU, na kterých nabízel výzkumné pozice do nové laboratoře. Ty byly určené pro post-graduály a já, jako bakalářský student těsně před státnicemi, jsem mu psal jen s malou dušičkou," směje se dnes Jakub Pružinec. 

Jak dodává, pomohly studijní výsledky, podpora profesora Černockého, který Jakuba doporučil přes společné známé, a samozřejmě štěstí. "Během studia na FIT jsem potkal spoustu vyjímečně inteligentních a schopných studentů. Překvapilo mě ale, že si to častokrát neuvědomovali a považovali zahraniční porgramy za mimo jejich dosah. FIT je náročná škola, ale dá člověku všechno, co potřebuje na to, aby se plně realizoval. Stačí to jen zkusit," říká Jakub Pružinec. 

Dnes působí v bezpečnostním týmu, který se zabývá zejména analýzou malwaru a vyhodnocováním účinnosti bezpečnostních prostředků. "Při výzkumu se člověk musí neustále učit. De facto jsem zčásti placený za vzdělání a vzdělávání. V práci mám volnou ruku a můžu se zaobírat  tím, co mě zajímá. Je to perfektní zaměstnání pro mladé a hlavně zvídavé lidi," popisuje Jakub. 

Jak ale říká, nebylo snadné si zde zvyknout. "Největší výzva je jednoznačně odloučení od rodiny. Je to cena za to, že objevujete svět. Navíc neustále vnímáte, že máte odlišný dialekt, zvyky a hlavně smysl pro humor. Už mnohokrát jsem musel zachraňovat situaci kouzelnými slovy just kidding," směje se Jakub a dodává, že si Singapur nakonec zamiloval. "Je to velmi živé místo s pěti miliony obyvateli, člověk si tu rychle najde kamarády a vybuduje zázemí," říká. 

Do Evropy se tak v dohledné době neplánuje vrátit. "Člověk tu má skvělou příležitost publikovat a patentovat svoje výsledky. Takové reference jsou velmi hodnotné při ucházení se o dalším studium, akademickou pozici či práci v průmyslu. A já bych po dokončení projektů rád začal doktorské studium. Nejlépe v Americe," říká.  

[img]

Vložila: Kozubová Hana, Mgr.

Poslední změna: 2022-10-03T16:45:07

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru