Zpráva z FIT

Dne: 11. července 2022

Studentka FIT na stáži v CERNu vyvíjí software, který kontroluje urychlovače částic

[img]

Začalo to zájmem o jadernou fyziku, chemii a energetiku, pokračuje to stáží v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě. Tam studentka FIT Silvie Němcová už od března působí jako stážistka v týmu, který vyvíjí software, jenž je součástí kritické infrastruktury CERNu. "Je to pro mě skvělá příležitost, jak spojit IT s dalšími obory, které mě baví, a zároveň být součástí projektu, kde se provádějí zajímavé experimenty," říká.

Silvie teď v CERNu pracuje v sekci, která má na starost měniče elektrické energie. Ty dodávají energii do různých částí komplexu urychlovačů částic v CERNu. "Momentálně se věnuji projektu, který zajišťuje kvalitní dodávky energie pro urychlovač částic Super Proton Synchotron. Na něm se zkoumá mnoho různých částic - od "běžných", jako např. jádra síry nebo kyslíku, po zkoumání jednotlivých protonů. Byly na něm objeveny také bosony W a Z, za což výzkumníci CERNu získali Nobelovu cenu," popisuje Silvie Němcová.

Právě blízkost unikátních technologií a znalostí považuje Silvie za největší přínos svého pobytu v Ženevě. "Možností ke vzdělávání je tu nepočítaně. Mohu jít na exkurze s odborným výkladem od kolegů z různých oborů do míst, kam mohou jen členové CERNu, každé dva týdny jsou tu vzdělávací semináře, mohu využívat experimentální kapacity, dostupné materiály v knihovně... Pro mě, jako studentku IT, je také samozřejmě inspirující být v prostředí, kde se zrodil world wide web, technologie, bez které si dnes neumíme představit běžný život," říká Silvie. 

Jak dodává, kromě "hard skills" ji stáž posouvá i v měkkých dovednostech. "Život v zahraničí je sám o sobě velice obohacující zkušenost. Díky mým předchozím zkušenostem mi supervizor umožnil mít kompletní zodpovědnost za vlastní projekt a díky tomu získávám i cenné zkušenosti v plánování projektu, vedení lidí, komunikaci s lidmi či rozhodování," popisuje Silvie Němcová. 

V CERNu se nyní zabývá vývojem CI/CD infrastruktury, která pomáhá elektroinženýrům především ve verifikaci softwaru pro programovatelné logické automaty, jež zajišťují a kontrolují běh urychlovačů částic. "Software, který naše skupina vyvíjí, je součástí kritické infrastruktury CERNu. Cílem je mít stabilní CI/CD infrastrukturu pro tento software v rámci celého komplexu," vysvětluje.

Nechybělo ale málo a Silvie by přihlášku možná neposlala. "Rozhodnutí podat přihlášku bylo pro mě na celém procesu asi nejtěžší. Nemyslela jsem si, že bych vůbec mohla mít šanci. Proto bych rozhodně všem, co mají zájem o jakoukoliv stáž, konferenci či soutěž poradila, aby neměli strach. Nevadí, že nemáte samá A nebo spoustu přátel, nejdůležitější je mít zájem," dodává s úsměvem. 

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2022-09-23T09:57:35

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru