Zpráva z FIT

Dne: 20. dubna 2023

Od Mendela po hluboké neuronové sítě: Fakulta informačních technologií hostila konferenci EvoStar 2023

[img]

Evoluční algoritmy v programování, jejich aplikování, optimalizace i využití v umění. To vše bylo součástí konference EvoStar 2023, konané ve dnech 12. - 14. dubna 2023 na FIT VUT v Brně.  Inspirativním programem nabitá událost, pořádaná mezinárodní vědeckou společností SPECIES, svedla na jedno místo ty největší světové kapacity z oblasti evolučních algoritmů. A jsme velmi hrdí, že tímto místem byla právě naše fakulta. Hřeje nás pocit ze skvěle proběhlé akce i z toho, že jsme pořádně zazářili na vědeckém nebi jako vzdělávací instituce, jejíž výzkumníci se řadí ke světové špičce.

A že konkurence byla opravdu velká. Někteří k nám vážili cestu doslova přes půlku světa. I když slovo konkurence je v tomto kontextu poněkud zavádějící. EvoStar je od ostatních konferencí odlišná. "Funguje trochu jako rodina, nově příchozí účastníci, zejména studenti, jsou integrováni prostřednictvím různých aktivit. Každý rok je udělena cena za přínos k rozvoji oboru (letos ji získal prof. Mengjie Zhang z Nového Zélandu). Organizovali jsme diskuzi studentů s držiteli tohoto ocenění, kterých se v Brně sešlo asi 12," přibližuje specifika konference prof. Lukáš Sekanina, který se spolu se svým kolegou z FIT doc. Jiřím Jarošem v roli hlavních organizátorů zasloužili o její hladký průběh. 

Celá akce byla plně hybridní, vysílalo se současně ze 4 místností. Nejvyšší počet prezenčních účastníků zavítal do Brna z Velké Británie, následováno Španělskem, Holandskem, Portugalskem a Německem a jinými evropskými státy. Akci si však nenechali ujít ani odborníci z nepoměrně odlehlejších destinací jako je Japonsko, USA, Nový Zéland, Kanada či Brazílie. Úvodní přednáškou o Mendelovi si získal absolutní pozornost římskokatolický kněz, skaut a odborník na lékařskou a environmentální etiku i evoluční biologii Marek Vácha. Do fakultních prostor bývalého kláštera pasovala jako hrášek do lusku.

České vědecké (a fakultní) barvy hájil prof. Sekanina se svou přednáškou: Genetic Programming with Associative Memory. Jeho práce vznikla v rámci projektu GA ČR, jež řeší problematiku využití metod strojového učení  v zařízeních napájených bateriemi, kde je kladen důraz na redukci energie a zdrojů na čipu. "Na konferencích je nejdůležitější zpětná vazba, možnost diskuze s odborníky a možnost domluvy další spolupráce ve výzkumu. Já jsem si potvrdil, že téma, které jsme se studentem začali, má smysl rozvíjet," doplňuje prof.  Sekanina.

Přednášky odprezentovány, účastníci rozjeti zpět do svých domovů, realizační tým z naší fakulty si zaslouženě vychutnává pocit z dobře odvedené práce a nezbývá než všem poděkovat a ohlédnout se za EvoStar 2023 v číslech a obrazech:

  •          136 výzkumníků a výzkumnic ze 22 zemí se účastnilo prezenčně,
  •          61 účastníků se připojilo on-line,
  •          3 přednášky z ČR (FIT VUT, FSI VUT a FI MU),
  •          přes 30 osob navštívilo v rámci volitelné akce  Mendelovo muzeum,
  •          2 kytary posloužily jako hudební doprovod zpěvu účastníků během společné večeře
  •          nepočítaně inspirace
  •          přehršel pocitu sounáležitosti vědecké komunity.

Kompletní program letošní konference je k nalezení na tomto odkazu.

Fotogalerie zde.

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2023-04-24T13:05:41

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru