Zpráva z FIT

Dne: 19. září 2023

Myslíte, že IT je o prázdninách nuda? Studentky Letní školy to vidí jinak.

[img]

Poslední srpnový týden to na FIT žilo Letní školou IT pro holky.  To je naše tradiční akce pro všechny středoškolačky, které informatika aspoň trošku baví. Na letošní 17. ročník přijelo z různých koutů ČR 35 účastnic. 

Není IT o prázdninách trošku nuda?

"Rozhodně ne," říká Šárka Květoňová, která je odborným garantem Letní školy. "Program je postavený tak, aby si účastnice zábavným a kreativním způsobem oťukaly, co všechno IT zahrnuje." A třeba se tím i inspirovaly, kam směřovat svou budoucí kariéru.

[img]

IT nemusí být nuda ani o prázdninách

Její slova hned potvrzuje hned několik mladých "ajťaček". "Letní školu jsem si hodně užila," říká Katka Z. A hned dodává: "Dozvěděla jsem se o oborech, o kterých jsem skoro nevěděla. A zároveň jsem měla možnost si je hned vyzkoušet." "Byla to jedinečná zkušenost do života a doporučuju všem, co stále nejsou rozhodnutí, kam pokračovat dál," přidává se Natálie Š.

Co u nás mladé zájemkyně o IT čekalo? 

V rámci nabitého programu aspoň krátce nakoukly do nejrůznějšími oblastí, které v budoucnu mohou na FIT třeba studovat. 

Studentky si mohly vyzkoušet, jak naprogramovat robota, navrhly si vlastní mobilní aplikaci a vytvořily prototyp na 3D tiskárně. Taky se, seznámily s virtuální realitou a biometrií. 

V rámci workshopu pod záštitou Karol Rastocny z ME-International se dozvěděly, jak se řeší problémy automatické kontroly kvality pneumatik pomocí počítačového vidění a umělé inteligence,

Zástupci našich partnerských firem Honeywell a Seacomp zase představili špičkové technologie, které jejich firmy vyvíjí a povykládali, jaké možnosti spolupráce nabízejí studentům FIT.

Velký úspěch mělo závěrečné setkání s profesionálkami z předních technologických firem, na které se přišly se svými zkušenostmi a kariérou v IT podělit Veronika Bartoňová, Network service manager se specializací na německý bankovní sektor z firmy Kyndryl, Nikol Svobodová z firmy Kinalisoft a Kateřina Kočendová, vývojářka ze společnosti SAP. 

[img]

Setkání s IT profesionálkami

Odkud se vzala myšlenka Letní školy IT pro holky? 

V současnosti studuje na FIT jen asi 10 % studentek. Ptáte se, proč tak málo? Protože na to holky nemají hlavu...  Nééé! Tohle opravdu nemyslíme vážně. Bohužel to ale občas slýcháme. A slýchají to i středoškolačky, které o studiu informatiky uvažují. Proto vznikla už v roce 2005 za podpory prof. Jana Honzíka LŠ IT pro holky, která studentkám nabízí seznámení s IT v bezpečném kruhu středoškolaček s podobným myšlením.

Za všechny to krásně shrnula Zita K.: "Letní škola FIT byla nezapomenutelným zážitkem, protože jsem se dostala k věcem, ke kterým bych normálně neměla přístup. ... Měla jsem trochu strach z toho, jak to budu zvládat. Musím ale říct, že program byl velmi zajímavý a instruktoři přívětiví a trpěliví, takže jsem s ničím neměla větší problém."

Pokud vás naše LŠ IT pro holky zaujala, přečtěte si víc zde. Nebo si poslechněte záznam živého vstupu HIT Rádia City z LŠ IT pro holky

Vložil: Pešková Sylva, Mgr.

Poslední změna: 2023-09-21T15:44:59

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru