Zpráva z FIT

Dne: 15. listopadu 2023

Konference Žijeme IT je místem nových kariérních začátků i setkávání starých známých

[img]

V pátek 10. listopadu v podvečer bylo na naší fakultě ještě více rušno než obvykle. Na sedmý ročník konference inovativních technologií Žijeme IT dorazilo přes 250 studujících, akademiků a zástupců partnerských firem FIT. Na programu byly panelové diskuze, přednášky a prezentační stánky firem. Akci pořádá FIT ve spolupráci se svými firemními partnery s cílem prezentovat praktická odborná témata svým studujícím. 

Motivací Žijeme IT je obě strany propojit a ukázat, jakou formou a s jakými firmami fakulta spolupracuje. Pro mnohé studentky a studenty se jedná o první, ale často ne poslední kontakt s vybranou společností. "Za mě je to skvělá akce, protože nabízí možnost setkání dvou světů - firemního a akademického. I já zde prezentuji firemní závěrečné práce, což je obrovský přínos pro obě strany. Studenti získávají neocenitelnou zkušenost a firmy vidí, jak šikovné studenty produkujeme. Za Gen můžu říci, že mnoho studentů potom pokračuje v týmu. A na takových akcích tyto příběhy začínají," potvrzuje Dominika Regéciová, studentka doktorského studia na FIT VUT a Senior Researcher ve společnosti Gen. 

[img]
Dominika Regéciová prezentovala téma Přínos open-source projektů v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Velmi inspirativní byly diskuze s absolventy a absolventkami FIT, dnes úspěšnými IT profesionály a profesionálkami. Na svou alma mater se rádi vracejí a sdílí své kariérní cesty. A ne vždy je ta cesta bez překážek. Jak se ale shodují IT odborníci napříč oborem, důležité je nenechat se odradit a s dávkou motivace i pokory si jít za svým cílem.  Dobrým příkladem takové vytrvalosti je i Gabriela Nečasová, studentka doktorského studia na FIT VUT a Technical Writer ve firmě Red Hat. Jako absolventka umělecky zaměřené střední školy s ambicemi být profesionální pianistkou nepůsobila jako prototyp ajťačky. A  přiznává, že první ročník rozhodně nebyl jednoduchý: "Já jsem třeba věděla, jak ten problém řešit, ale absolutně jsem netušila, jak to zapsat v programovacím jazyce, v tom Céčku, protože jsem nikdy předtím žádné programování neřešila. Nejtěžší bylo naučit se pochopit zadání a aplikovat myšlenky."

[img]
Panelová diskuze: Závislost na IT. Povede k odpovědnosti?

Na FIT se neučí rychlozkratky, jak být ajťákem za pár měsíců. Není to jednoduchá škola, ale absolventi si kromě penza znalostí a dovedností odnáší i nastavení a softskills, se kterými obstojí v soukromém sektoru. "Když vedu nějakou bakalářkou nebo diplomovou práci, tak to, co považuji za hlavní, je určitá systematičnost. Jde mi to více, než třeba o samotné vyřešení toho problému. Myslím si, že na tom teď IT firmy stojí - na agilním vývoji," doplňuje čerstvá držitelka Ph.D. titulu působící na Ústavu počítačových systémů Marta Jaroš. 

Připravenost do pracovního prostředí a schopnost IT myšlení je to, proč je o absolventy FIT mezi firmami takový zájem i proč technologické firmy vidí smysl v účasti na této konferenci. Studenti zde mají možnost si popovídat přímo s odborníky a lépe si tak představit, čím se dané společnosti zabývají a v případě zájmu si domluvit nějakou formu spolupráce.

[img] Panelová diskuze s absolventy FIT

"Dobrého IT odborníka dělá hlavně osobnostní nastavení. To, že má zájem dělat něco navíc a posouvat se vpřed, chuť řešit problémy. Potřebujeme lidi s mindsetem inženýra, ne nutně někoho, kdo umí perfektně programovat. Oceňujeme, že na bakalářském stupni studia si vyzkouší studenti celou šíři oboru, což jim napomáhá efektivně fungovat v týmu," uzavírá absolvent FIT Bronislav Přibyl z Thermo Fisher Scientific.

Více o spolupráci FIT s firemním sektorem zde

Atmosféru akce si můžete přiblížit v této fotogalerii. Kompletní program letošního ročíku je k dispozici na webu.

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2023-12-06T12:46:38

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru