Zpráva z FIT

Dne: 25. dubna 2024

Mezinárodní den dívek a žen v IT podporuje rovnost a diverzitu ve světě technologií. Na stejné misi je Letní škola IT pro holky

[img]

Ženy a dívky v IT slaví vždy čtvrtý čtvrtek čtvrtého měsíce svůj den. Letos připadá na 25. dubna. A jako je mezinárodní den dívek a žen v IT pohyblivým svátkem, pomalu se směrem nahoru hýbe i díky studijním programům VUT zastoupení žen v IT oboru, ve kterém jsou dlouhodobě podhodnoceny. 

O Brnu se často hovoří jako o evropském Silicon Valley a není proto asi nikterak překvapující, že se jeho podíl studujících IT přibližuje podílům v zemích s nejvyšším zastoupením studentů informačních technologií jako je Finsko nebo Estonsko. Nejvíce jich IT studuje na VUT s meziročním růstem počtu studentek informačních technologií od roku 2014 v průměru o 7%, kdy aktuálně jich na Fakultě informačních technologií studuje 12 %. To je stále ještě trochu daleko od uspokojivého stavu, ale i cesta je v tomto případě cíl. V době vzniku fakulty se podíl studentek pohyboval kolem necelých 2 %. 

Dnešní doba přináší nové výzvy, ale také nové příležitosti pro ženy v technologickém sektoru. FIT VUT aktivně podporuje rovnost a diverzitu ve světě technologií. Jednou z těchto cílených aktivit je Letní škola IT pro holky. "Je důležité, aby mladé dívky viděly, že informační technologie nejsou jen doménou mužů, a že to může být zajímavé a kreativní povolání pro budoucnost," vysvětluje její organizátorka Šárka Květoňová. 

[img]

Účastnice Letní školy IT pro holky se seznámí s biometrií.

Týdenní kurz je určený pro studentky ze středních škol, které baví nebo láká IT. Kromě základů programování, seznámení s biometrií a virtuální realitou a  třeba exkurze do IT společností, kde se studentky setkají s profesionálkami z oblasti IT, si odnesou přesvědčení, že IT je obor pro všechny. Proč by si měly myslet opak? "Příčin je více. Pro dívky, které nemají vážnější zájem o počítače, je často obsah tohoto oboru nejasný, nekonkrétní a tato oblast se jim zdá tak nějak vzdálená. Nedovedou si představit, co budou dělat. Častou představou například je, že matematika je na tomto oboru mnohem obtížnější než na jiných technických nebo přírodovědných oborech. Ve skutečnosti tomu tak není. Děvčata jsou často také utvrzována svým blízkým okolím - rodiči a někdy, bohužel, i přímo učiteli na základních a středních školách, že IT je obor především pro muže. Což je velká škoda, a rozhodně to neprospívá ani dívkám samotným, ani IT oboru jako takovému, který tak přichází o jejich velmi významný potenciál," dodává Šárka Květoňová. 

[img]

V rámci Letní školy si středoškolské studentky vyzkouší virtuální a rozšířenou realitu.

Odkud se na FIT VUT vzala myšlenka Letní školy IT pro holky?

Letní škola IT pro holky pořádána FIT VUT je nejstarší podobnou akcí v České republice. V roce 2005 ji založil profesor Jan M. Honzík, v 90. letech děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky VUT v Brně. Podhodnocení žen v IT vnímal jako velký problém. Byl přesvědčen, že nedostatek žen oboru škodí, přitom zrovna obor IT může ženám leccos pozitivního nabídnout. Za dobu konání Letní školy ji absolvovalo přes 500 účastnic a mnohé z nich díky ní našláplo na zajímavou kariérní dráhu. 

"Díky Letní škole IT pro holky jsem tady," říká Dominika Regéciová, Ph.D. studentka na FIT VUT  a zároveň výzkumnice ve firmě Gen. Letní školu absolvovala dokonce dvakrát, protože se našla v pestrém programu i vstřícném přístupu vyučujících. "Letní školu doporučuji a hned několik mých známých ji i absolvovalo na můj podnět a byly moc spokojené," dodává Dominika.

U některých absolventek Letní školy její idea zarezonovala natolik, že se dnes podílejí na její organizaci a výuce. "Líbilo se mi, že po celou dobu na LŠ panovala velmi uvolněná atmosféra. Holky byly fajn a celý týden jsme si užily. I když je to už hodně dlouhá doba, stále si pamatuji, jak jsme pájely hodinky, učily se upravovat fotky ve Photoshopu a moc hezký byl poslední den, kdy jsme slavnostně dostaly certifikáty a potkaly se setkat s dalšími ženami v IT," dodává Alena Tesařová, Ph.D. studentka na FIT VUT a React Native Developer ve firmě Purple.

Letošní ročník Letní školy IT pro holky se koná v termínu 26. - 30. 8. a nabídne širokou škálu kurzů od programování až po design uživatelských rozhraní. Registrace je otevřena pro všechny středoškolačky, které chtějí prozkoumat možnosti, které IT nabízí. Kompletní program Letní školy i přihlašovací formulář je k dispozici zde na webu

foto: Jan Prokopius

Vložil: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2024-04-25T13:18:04

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru